Trei şanse pentru aur, însă nu suntem favoriţi principali la nicio probă. Ce aşteptări avem de la Rio

Distribuie pe:

La Rio, şansele sportivilor noştrii la medalii nu sunt foarte mari. Se estimează a fi cea mai slabă prezenţă românească în istoria recentă a Jocurilor Olimpice. Între 6-8 medalii aşteaptă COSR-ul de la tricolorii prezenţi în Brazilia, însă, chiar dacă acest obiectiv ar putea fi atins, speranţele la aur atârnă de un fir de aţă. Conform specialiştilor, românii nu pleacă având prima şansă în niciuna dintre disciplinele la care concurează. Mai jos am selectat sportivii cu cele mai mari şanse la aur, conform bookmakerilor.

1. Echipa feminină de spadă

Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Loredana Dinu şi Simona Pop se vor bate pentru podiumul olimpic încă de sâmbătă, în proba individuală. Fetele antrenate de Dan Podeanu se concentrează cel mai mult la întrecerea pe echipe, unde, acum patru ani, au terminat doar pe şase, deşi plecau mari favorite. România este considerată a doua favorită, la egalitate cu Rusia (cotă 3,5).

Marea favorită e China, care este cotată de bookmakeri cu 2/1.

2. Marian Drăgulescu (gimnastică, sărituri)

„Marocanul" a revenit în competiţii tocmai pentru a-şi completa palmaresul formidabil cu un aur olimpic. El este văzut al doilea favorit la sărituri, cu o cotă de 2,5. Principalul adversar este Se Gwang Ri (Coreea de Nord), dar multe vor depinde de starea de sănătate a românului. În teorie, sportivul nostru are de recuperat un ecart important faţă de principalul opozant (0.6 zecimi la nota de plecare). Drăgulescu a pregătit, însă, sărituri noi (mai valoroase), dar a fost bolnav şi nu a putut să le repete, astfel că nu vom şti sigur dacă el va putea să le execute. Marian va încerca să obţină calificarea şi în finala de la sol, însă acolo şansele sunt mult mai mici.

3. Andreea Chiţu (judo)

Extrem de constantă, cu medalii la Campionatul Mondial şi Campionatul European, dar şi cu numeroase finale în Grand Prix-uri, Chiţu este a doua favorită a categoriei 52 de kilograme. Diferenţele în judo sunt destul de mici, astfel că orice mică eroare te poate priva de obţinerea unei medalii.

Ana Maria Brânză (scrimă), Tecău şi Mergea (dublu, tenis), naţionala de handbal feminin sau Tiberiu Dolniceanu (scrimă) ar putea spera cu toţii la o medalie, însă, în acest moment, bookmakerii nu par să îi ia în calcul. O discuţie aparte o are în vedere pe Cătălina Ponor, care, deşi visează la o medalie fie la bârnă, fie la sol, nu e văzută de specialişti nici măcar cu şanse să intre în finală, ea nefiind cotată între cele mai bune 8 sportive la niciuna dintre probe. Cătălina a decis de curând să repete şi exerciţiul la paralele, în speranţa unei clasări bune la individual. Şi Neagu&Co (tricolorele sunt văzute a cincea favorită, cu o cotă de 14) sau Mihai Nistor par outsideri. Boxerul de la categoria supergrea, în ciuda rezultatelor foarte bune de până acum, are o cotă enormă 20 (al 8-lea favorit). 9 medalii a obţinut România la Londra, la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice

(2 de aur, 5 de argint, 2 de bronz). Cea mai bună reprezentaţie a noastră la cea mai importantă competiţie sportivă din lume a avut loc în 1984, la Los Angeles. Tricolorii s-au situat atunci pe doi în clasamentul pe medalii, cu 20 de medalii de aur, 16 de argint şi 17 de bronz, beneficiind, e drept, de boicotul ţărilor din fostul bloc ex-sovietic. De notat că, Infostrada, site specializat în predicţii pentru Jocurile Olimpice, ne creditează cu obţinerea a 2 medalii de argint şi 4 de bronz la Rio.

Lasă un comentariu