MOMENTE INEDITE DE ISTORIE LA „CASA IANCULUI"

Distribuie pe:

,,Februarie 1917- trădarea coloneilor Sturdza şi Crăiniceanu'', inedită şi foarte interesantă comunicare susţinută de dl dr. Felician Suciu în data de 3 august 2016 la ,,Casa Iancului'', tema făcând parte dintr-un ciclu de comunicări care vizează aspecte mai puţin cunoscute de publicul larg, din perioada Primului Război Mondial.

Pentru a înţelege şi judeca în cunoştinţă de cauză, ca un strateg adevărat, dl dr. Felician Suciu ne-a prezentat mai întâi situaţia şi poziţiile în teren ale celor două tabere beligerante la începutul anului 1917, ca şi cea a frontului în care trupele româneşti desfăşurau acţiuni militare pe teritoriul ţării. În acest context a avut loc ,,trădarea coloneilor'' amintiţi, acţiune ,,motivată'' oarecum şi pornită din ,,sentimente patriotice'', dar care nu justifică în nici un fel gestul lor făcut ca militari aflaţi sub jurămînt faţă de neam şi ţară. Subliniem că gestul lor, pornit din bune intenţii, este totuşi un act de trădare, calificat ca atare de conducerea armatei române, cu consecinţele ce decurg din acest gest.

Intervenţia dl av. Sabău Ioan Pop, completările pe care domnia sa le-a făcut, au generat vii discuţii, precum şi intervenţia altor participanţi, ceea ce a avut darul de a genera un schimb interesant de idei pro şi contra faţă de gestul celor doi colonei.

În final, ca de obicei, subsemnatul am citit câteva poezii cu tentă patriotică, care se pretează la temă. Viitoarea activitate la ,,Casa Iancului'' va avea loc pe data de 10.08.2016 cu o comunicare extrem de interesantă susţinută de dl prof. Monoranu Mihail, despre un străin (surpriză) care a avut cuvinte de înaltă apreciere faţă de România.

Lasă un comentariu