Specialiștii recomandă: Mai bine să ne îmbătăm cu… apă rece!

Distribuie pe:

Specialiștii de la Clinica Mayo (cu sediul în Rochester, Minnesota, SUA, una din cele mai prestigioase unități medicale din lume, reunind peste 3.500 de medici și cercetători) explică, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă „un pahar de băutură", care este diferența între „a te îmbăta criță" și „a te chercheli", adică ce trebuie să înțelegem prin „consum moderat", respectiv „consum exagerat" de alcool și, în general, de ce e bine să bem cu măsură sau deloc.

Pare un mesaj cu dublu înțeles, spun cei de la Mayo: pe de o parte, consumul de alcool poate oferi unele beneficii pentru sănătate, mai ales pentru inimă. Pe de altă parte, alcoolul crește riscul apariției unor probleme de sănătate și contribuie la deteriorarea inimii.

Așa că, ce să înțelegem de aici? Când vine vorba de alcool, cheia constă în a consuma cu moderație. Sigur, ideal ar fi să nu consumăm deloc, iar dacă nu ne-am apucat de băut, nu e cazul s-o facem cu gândul la posibilele beneficii pentru sănătate. Uneori, e mai bine să evităm cu desăvârșire alcoolul, fiindcă posibilele beneficii, dacă există, nu depășesc, oricum, riscurile.

Iată o scurtă prezentare a legăturii dintre alcool și sănătate:

Beneficiile consumului moderat de alcool

- reduce riscul de a ne îmbolnăvi și a muri de boli de inimă;

- poate reduce riscul de diabet zaharat;

- poate reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic.

Totuși, dovezile cu privire la posibilele beneficii pentru sănătate ale alcoolului nu sunt sigure și, în orice caz, alcoolul nu face bine tuturor celor care îl consumă.

Ghid pentru consumul moderat de alcool

Dacă ați hotărât să consumați alcool, faceți-o cu moderație. Pentru persoanele adulte sănătoase, moderație înseamnă până la un pahar pe zi, pentru femeile de toate vârstele și bărbații de peste 65 de ani, și până la două pahare pe zi, pentru bărbații cu vârsta sub 65 de ani.

Un pahar înseamnă:

- bere - 335 mililitri;

- vin - 148 mililitri;

- tărie - 44 mililitri.

Consumul moderat de alcool poate fi benefic dacă sunteți o persoană adultă mai în vârstă sau dacă vi s-au identificat factori de risc pentru boli de inimă. Dacă sunteți un adult de vârstă mijlocie sau mai tânăr, dovezile arată că și consumul moderat de alcool vă poate face mai mult rău decât bine. Sunt și alte posibilități - în afara băuturii - de a vă proteja inima: o dietă sănătoasă și exercițiile fizice.

Riscurile consumului exagerat de alcool

Consum exagerat de alcool înseamnă mai mult de trei pahare pe zi sau mai mult de șapte pahare pe săptămână, pentru femeile de toate vârstele și pentru bărbații trecuți de 65 de ani, și mai mult de patru pahare pe zi, respectiv mai mult de 14 pahare pe săptămână, pentru bărbații de până la 65 de ani.

În vreme ce consumul moderat de alcool poate oferi unele beneficii pentru sănătate, consumul exagerat nu oferă niciun fel de beneficiu. Dimpotrivă, crește riscul unor probleme de sănătate extrem de grave:

- anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, cancerul cavității bucale, al faringelui, laringelui și esofagului;

- pancreatită;

- moarte subită (dacă, deja, suferiți de boli cardiovasculare);

- leziuni musculare cardiace (cardiomiopatie alcoolică), ducând la insuficiența cardiacă;

- accident vascular cerebral;

- tensiune arterială crescută;

- boli de ficat;

- probleme psihice, ducând până la sinucidere;

- leziuni ale creierului și alte probleme ale fătului;

- sindrom de sevraj alcoolic.

Alcool: puțin, spre… deloc!

Cele mai recente orientări legate de regimul alimentar arată că nimeni n-ar trebui să se apuce de băut sau să bea mai des, doar cu gândul la potențialele binefaceri ale alcoolului.

Deci, în niciun caz, nu vă simțiți „constrânși" să consumați alcool!…(sursa-mayoclinic.org)

Lasă un comentariu