Corpul de Control al ministrului Educației a verificat situația de la Colegiul Național „Unirea"

Distribuie pe:

Reprezentanți ai Corpului de Control al ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice s-au aflat la Târgu-Mureș, pe parcursul acestei săptămâni, pentru a verifica - la solicitarea părinților - situația creată la Colegiul Național „Unirea", subiect intens mediatizat, în ultima vreme, în mass-media locale și centrale.

În esență, este vorba despre faptul că Liceul Teologic Romano-Catolic, prin intermediul unor politicieni UDMR, solicită evacuarea a două săli de clasă ale Colegiului Național „Unirea" (în incinta căruia funcționează acest liceu), deși, pentru spațiile respective, Primăria Târgu-Mureș și Statusul Romano-Catolic au încheiat o convenție de folosință valabilă până în anul 2019.

„Au fost audiați directorii celor două instituții de învățământ, reprezentanții Inspectoratului școlar Județean Mureș, precum și proprietarii imobilului. Am prezentat contractul încheiat între Primăria Târgu-Mureș și Arhiepiscopia Romano-Catolică și au fost clarificate unele detalii din acest document. Ni s-a comunicat că, până la finalizarea verificărilor și prezentarea raportului ce urmează a fi întocmit în urma acestui control, trebuie respectate contractul și convenția de utilizare a spațiului, în sensul că sălile revendicate rămân, în continuare, la Colegiul Național «Unirea», iar opt săli de clasă vor fi folosite de Liceul Teologic Romano-Catolic", ne-a precizat Horațiu Lobonț, director executiv în cadrul Direcției Școli a Primăriei Târgu-Mureș.

Tensiunile între cele două unități de învățământ au rădăcini mai vechi și sunt legate, de fapt, de suspiciuni privind legalitatea documentelor emise de Inspectoratul Școlar Județean Mureș pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, în 2015. Reprezentantul, la acea vreme, al Primăriei Târgu-Mureș în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Unirea", Valentin Bretfelean, a explicat pentru Agerpres, că în toate documentele care au stat la baza înființării Liceului Romano-Catolic se menționa că această unitate școlară se va forma exclusiv cu clase luate de la Colegiul Reformat „Bolyai". „Ulterior, ISJ Mureș, prin modificarea - consider eu - forțată a planului de școlarizare, fără a consulta Consiliul de Administrație al Colegiului Național «Unirea», a desprins mai multe clase din acest colegiu pentru ca noua entitate să ajungă la 300 de elevi. Mai mult, din considerente pe care nu le înțeleg, ISJ a relocat mai multe clase ale Colegiului «Unirea» de nivel gimnazial și primar, în alte școli din oraș, pentru a face loc, în corpurile B și C ale clădirii, funcționării acestui liceu romano-catolic. Este important de precizat că pași asemănători s-au făcut și la înființarea Liceului Reformat «Bolyai", motiv pentru care părinții elevilor de la «Unirea» sunt tensionați și consideră că se dorește desființarea acestui colegiu sau, cel puțin, desființarea claselor primare și gimnaziale", a precizat Valentin Bretfelean.

Verificarea, de către Corpul de Control al ministrului Educației, a organizării rețelei școlare din Târgu-Mureș a fost solicitată și de senatorul Marius Pașcan, anunțul fiind făcut public în cadrul unei recente conferințe de presă. Parlamentarul consideră că „litigiul artificial creat în privința Colegiului Național «Unirea» este cauzat, în bună măsură, de atitudinea duplicitară și interesele politice promovate în activitatea Inspectoratului Școlar Județean Mureș de către inspectorul școlar general Ștefan Someșan".

Pe de altă parte, legalitatea retrocedării imobilului către Biserica Romano-Catolică face, în prezent, obiectul unor cercetări efectuate de DNA.

Oricum, prezența Corpului de Control al ministrului pare să fi dezamorsat, cel puțin parțial, conflictul de la „Unirea", în sensul că rămâne în vigoare și va fi respectată convenția de utilizare a spațiului, astfel că noul an școlar va începe în condiții de normalitate.

Lasă un comentariu