La sărbătoarea Zilei Forțelor Aeriene Militare

Distribuie pe:

În fiecare an la 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, se sărbătorește Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

Consecvenți în a-și onora colegii ce-și sărbătoresc ziua armei din care fac parte, membrii Filialei „Avram Ianeu" Mureș a A.N.C.M.R.R. au fost prezenți în 23 iulie 2016 la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii pentru a participa la Ziua Porților Deschise și show-ul aerian ce a urmat începând cu ora 10.00.

Întâmpinarea cu onoare și respect de către Comandantul Bazei, Comandor Marius Mihai Ouatu, și căpitanul comandor Cătălin Costin a produs o impresie deosebită și a creat, în același timp, atmosfera propice pentru un eveniment ce nu va putea fi dat curând uitării.

Având în vedere evenimentele asemănătoare din anii precedenți, cât și importanța Bazei Aeriene din Câmpia Turzii a mobilizat mii de oameni, atât din localitățile învecinate, cât și de la distanțe mai mari, ce au ținut să fie prezenți, unii legați cu multe amintiri de aviație, alții ca foști lucrători în unitățile respective.

Între personalitățile prezente la acest important eveniment am remarcat pe Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general maior Laurean Anastasof, deputatul și fost ministru al apărării naționale Mircea Dușa, fostul comandant al Forțelor Aeriene Militare - general (r) Iosif Rus, și mulți, foarte mulți comandanți și șefi de formațiuni ce au activat în cadrul acestei unități de elită a Aviației Române.

La ora prevăzută în program show-ul aerian a început cu un frumos, interesant și, de ce să nu recunoaștem, îndrăzneț program de parașutism. Și-au arătat măiestria parașutiști ai unităților militare, cât și experimentații componenți ai Lotului național de parașutism.

O impresie deosebită a făcut cel care din înaltul cerului a adus în aplauzele miilor de participanți un imens tricolor românesc. A fost purtat cu mândrie patriotică de către căpitan comandor Lucian Moldovan.

Au urmat avioanele ușoare de agrement, după care și-au făcut apariția experimentații piloți ai Lotului național de acrobație aeriană. Cuvintele sunt sărace pentru a descrie curajul și măiestria acestor acrobați ai aerului.

Zborul în grup la distanțe neconceput de mici, desprinderea din cadrul grupului, revenirea pentru a prezenta alte momente în grup sau individual au încântat participanții.

Desigur că momentul cel mai așteptat și care a atras multă lume cât mai aproape de pistă a fost apariția avioanelor militare de luptă.

Primii care și-au făcut apariția au fost californienii de pe puternicele avioane F-15. Au urmat rând pe rând piloții de pe avioanele MIG-21 LanceR, IAR-99 „Șoim" și IAR-93.

Am fost martorii unui impresionant eveniment aviatic în cadrul show-ului ce a urmat. A fost un spectacol dedicat profesionalismului, tenacității, entuziasmului și talentului aviatorilor români și americani. Între colegii prezenți am auzit și cuvinte ce nu pot să nu le scriu. Apreciind profesionalismul, curajul, îndemânarea, înaltul grad de pregătire, se spunea că trebuie să fie și un dram de nebunie pentru a te avânta în înaltul cerului și a executa cu aceste aparate într-un înalt grad de siguranță tot ce noi am văzut. Și sunt de acord.

Printre cei mai experimentați și competitivi piloți militari ce au evoluat în fața noastră, și nu sunt singurii, îi remarcăm pe: comandorii Marian Petruș, Cristian Păcuraru, Adrian Trandafir, Niță Aurelian, Adrian Motorga, Laurențiu Gabor, căpitanii comandori Adrian Cârjău, Marin Mitrică, Călin Pop, Dorin Seghedi, Marius Iovu, Gavriluță Maloș, Gabriel Stăncoiu, Ovidiu Iurian, locotenenții comandori Nicolae Sarealbă, Adrian Slejan, căpitanii Ovidiu Rus, Claudiu Miclăuș și Ovidiu Bran. Remarcăm pe domnul comandor Ion Stăiculescu, comandantul echipajului de pe aeronava „Spartan" din cadrul Bazei 90 Transport Aerian. Ne-au încântat prin evoluția lor piloții Bz 95 Aer.: comandorii Bogdan Celțănel și Virgil Iftode, căpitanul comandor Ciprian Hălănduț și locotenentul comandor Sorin Paraschiv.

Show-ul aviatic a uimit asistența prin evoluțiile deosebite realizate cu toate tipurile de aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene și s-a încheiat cu un interesant exercițiu tactic de căutare, distrugere și salvare executat de forțe aeriene și terestre din cadrul Forțelor speciale.

Cu promisiunea că vom reveni și cu altă ocazie am încheiat o zi superbă, rămânând cu frumoase amintiri.

Lasă un comentariu