Festivalul de la Călugăreni, județul Mureș!

Distribuie pe:

Joi a avut loc, în sala mică a Palatului Culturii, o conferință de presă... colocvială, ca între... vechi prieteni, despre festivalul care se va desfășura sâmbătă, de care trebuie să profităm, fiindcă este al nostru, adică desfășurat în județul Mureș, într-un peisaj pitoresc, cel al sitului arheologic de la Călugăreni, unde se află și un teatru de vară deosebit, precum și cele două time-box-uri, adică... așa-zise „cutii ale timpului"! Toată presa, indiferent de... limbă, și-a manifestat solidaritatea cu autoritățile locale și centrale, și cu Muzeul Județean, care au inițiat proiectul finanțat de Consiliul Județean, prin noul lider, Peter Ferenc, care a decis, la propunerea unui specialist în domeniu, inclusiv modelul afișului, pe care apare… nu un actor, ci restauratorul Muzeului.

Despre Festival, aflat la a patra ediție, am aflat, în principal, de la doamna Nicoleta Man, arheolog, pe partea română (gazde: Soos Zoltan, directorul instituției, și Timea Fülöp). Între orele 10 și 11, va avea loc parada participanților, între Teatrul Șură, Mânăstirea Franciscană, Parcul Arheologic, și înapoi la Teatru. Între orele 11 și 18, expoziții la Școala Generală și Mânăstirea Franciscană, cu subiectul „Identitate și cultură, noi peisaje, noi dimensiuni, pe urmele romanilor", „Bibliotheca claustri, imagini din fondul de carte al bibliotecii Mânăstirii Franciscane de la Călugăreni".

În curtea Teatrului Șură, și în Biserica din curtea Mânăstirii, la Odeon și Arenă, antrenamente și exerciții militare ale legionarilor, prelegere „Elogiul lui Bacchus", licitație de sclavi, concurs de tras cu arcul, concurs de rota - luptele confederației barbarilor cu romanii, prezentarea școlii de gladiatori. La Forum, atelier de mozaicuri, de prelucrare a pietrei, atelier de pictură, de teracote, opaițe, fierărie, mărgele, jocuri de societate, atelier de croitorie, scriere latină, magie, bucătărie, brutărie, atelier de țesut, de podoabe și bijuterii, pielărie, frizerie, creme și parfumuri, test de mirodenii, plante tămăduitoare, parfumul săracilor, jocuri de societate, atelier de tras cu arcul, magie, scriere latină, atelier de evantai, de coronițe, pictură corporală, antrenamente de luptă.

În Biserica și în curtea Mânăstirii „Hortus", patronii nobiliari ai mânăstirii, atelier de podoabe și bijuterii, copiști, manufactură de hârtie, lumânări, sandale, slujbă... mirositoare. La „Ecclesia", ghidaj în Biserica Mânăstirii Franciscane, în limbile română, maghiară și engleză, pe baza orarului, concert de muzică barocă, „Trio Estate", ghidaj la Biserica Mânăstirii Franciscane, în limbile română, maghiară și engleză, pe baza orarului. În Parcul Arheologic, ghidaj la săpăturile arheologice (în limbile română, maghiară și engleză), ghidaj în laboratorul de conservare și restaurare.

Între orele 19 și 20, paradă cu torțe la închiderea Festivalului și Focul lui Pluto, din nou, între Teatrul Șură, Mânăstirea Franciscană, Parcul Arheologic, și din nou Teatrul Șură.

Biroul de informații va fi la Rostra în Forum. Vor mai fi concursul vânătoare de blazoane în Biserica și curtea Mânăstirii, vizitarea taberelor militare și a ludusului Castra, vizitarea expozițiilor time-box în Parcul Arheologic, taverne romane și mănăstirești, transport cu trăsura pe traseul Teatrul Șură - Mânăstirea Franciscană, Parcul Arheologic - Teatrul Șură. Dacă va fi tot atât de reușit ca recenta invitație în același spațiu de vis, și festivalul de o zi, nu vom avea decât cuvinte de laudă!

Lasă un comentariu