România și războaiele de imagine - Portretul unui agent de influență (VI)

Distribuie pe:

„Poate că omul e făcut numai din cuvintele lui..." (László Tõkés)

Fost colaborator a două servicii de informații comuniste - al Securității și al AVO, serviciul de informații ungar -, fost episcop reformat, fost președinte de onoare al UDMR, fost vicepreședinte al Parlamentului European, fost soț adulterin (fost, pentru că soția sa a divorțat de el) și fost cavaler al Ordinului Steaua României, László Tõkés a fost, este și va fi, în calitate de agent de influență, un vector al războa-ielor psihologice și de imagine împotriva României.

Se pare că megalomania și pandantul ei, mitomania, o dată încolțite, nu au leac. În plin scandal al Fundației Internaționale Transilvania, cea păstorită de episcopul László Tõkés și din pușculița căreia dispăruseră sute de milioane de forinți, acesta își continuă turneele destinate denigrării românilor și României…

23-24 octombrie1993. București, cotidianul Romániai Magyar Szó relatează că László Tõkés a făcut o vizită în Marea Britanie la invitația Institutului Teologic Wycliffe Hall. După ce a fost primit de lordul cancelar, la 20 octombrie Tõkés a ținut o conferință la care au participat reprezentanți ai celor două camere ale Parlamentului. El a subliniat că „Problema minorităților trebuie apreciată ca o partea procesului de democratizare". Una dintre remarcile sale a fost că „în lipsa unei tradiții democratice, românii au în mare parte o mentalitate de iobagi" (sic!) și că „în comparație cu România, Ungaria este o țară occidentală" [Anca Florea, Păstrați România întreagă, p. 32].

6 martie 1994. Emisiunea „A Hét" Săptămâna a Televiziunii Ungare, redă declarația făcută de episcopul Tõkés în Israel, în luna februarie a anului 1994, cu ocazia unei reuniuni pe tema reconcilierii dintre cultele creștine și cultul mozaic: „În cursul celui de al doilea război mondial, în România sau comis împotriva evreilor atrocități la fel de mari ca și cele din Ungaria, doar că, până acum, sa reușit în mod abil escamotarea datelor privind antisemitismul românesc."

În perioada mai 1944 - aprilie 1945 au fost deportați de jandarmeria ungară și omorâți în lagărele naziste ale morții aproape 600.000 de evrei unguri, o zecime din numărul evreilor asasinați în întreaga Europă de către naziști. „Prigonirea evreilor (din Ungaria) este probabil crima cea mai abjectă din întreaga istorie a omenirii" aprecia Winston Churchill, la data de 7 iulie 1945, în jurnalul său.

27 ianuarie 1995. Budapesta. Acuzat atât în România, cât și în Ungaria, de colaborare cu fosta Securitate, într-o conferință de presă László Tõkés declară: „Campania împotriva mea constituie un atac împotriva întregii maghiarimi din România!" Episcopul a mai susținut că „în România există o listă neagră, unde (…) figurez și eu, în legătură cu mine existând un plan de lichidare de către serviciile secrete române".

5 mai 1995. Agenția Ungară de Presă - MTI. Cu ocazia unei vizite făcute de episcopul Tõkés în Statele Unite, acesta afirmă că „Washingtonul ar trebui să fie mai sever cu Bucureștiul și să nu renunțe la verificarea anuală a reînnoire a clauzei pentru România." (s.n.) Președintele de onoare al UDMR admite că la Departamentul de Stat al S.U.A. se constatată în continuare „o anumită aversiune în ceea ce privește conceptul de autonomie etnică".

16 noiembrie 1996. Timișoara. În timpul unei slujbe ecumenice a bisericilor istorice maghiare ținută împotriva încheierii tratatului dintre România și Ungaria, episcopul László Tõkés pretinde că „Tratatul de bază româno-ungar reprezintă o trădare. Tot ceea ce ni se smulge cu forța poate fi redobândit, dar la ceea ce renunțăm noi înșine este bun pierdut".

În acest timp, mass-media internaționale relatau că Occidentul salută încheierea tratatului, redând mesajele Departamentului de Stat al SUA, ale lui Jacques Chirac, președintele Franței, Daniel Tarschys, secretarul general al Consiliului Europei, Leni Fischer, președintele Adunării parlamentare a Consiliului Europei, Javier Solana, secretarul general al NATO, Klaus Kinkel, ministrul german de Externe.

14 septembrie 1997. TârguMureș. Cu ocazia vizitei în municipiu a lui Viktor Orbán, președintele Fidesz Partidul Civic Ungar, László Tõkés a reluat mai vechea sa marotă întrebând retoric: „Cine poate nega că de 80 de ani această țară are loc o epurare etnică spirituală a maghiarimii?"Episcopul a mai susținut că în condițiile în care minoritatea maghiară din România numără peste două milioane (?!) de persoane, iar alte minorități doar câteva mii, „egalitarismul între minorități este dea dreptul înjositor"… (s.n.)

*

Din lehamite, după ce mi-am încetat activitatea în calitate de corespondent de presă la Budapesta și văzând că regimul președintelui Emil Constantinescu și CDR nu înțelege să ia nici un fel de măsuri, ba chiar trece sistematic sub tăcere activitățile antiromânești ale agentului de influență László Tõkés, am renunțat la „monitorizarea" declarațiilor acestuia.

Totuși, pentru perioada 1998-2000, ele se pot regăsi în ziarul Adevărul, al cărui redactor-șef adjunct Cristian Tudor Popescu și cu mine am fost dați în judecată, fără succes, de episcopul și președintele de onoare al UDMR.

(Va urma)

 

Lasă un comentariu