Archita, întâlnirea muzicii clasice cu arta picturii și ceramicii artizanale

Distribuie pe:

Sâmbătă, 6 iulie 2016, la Archita, sat ce aparține de comuna Vânători, s-a desfășurat cea de a treia ediție a Festivalului de muzică clasică, organizat de Fundația „Maria Nobrega" din Brazilia, cu filiale în Italia, Libia, Statele Unite ale Americii, avându-și unul din sedii în această zonă din Ardeal.

Prima parte a evenimentului a avut loc în Biserica Evanghelică, printr-un concert susținut de tineri studenți veniți să-și desăvârșească măiestria în tainele muzicii, în cadrul renumitei Academii de muzică Sighișoara, un eveniment de excepție în seria activităților culturale ale orașului Sighișoara, pornit acum 23 ani, mai mult ca o încercare și, așa cum spunea maestrul Alexandru Gavrilovici - românul stabilit cu mai mulți ani în urmă în Elveția - „nu poți avea încercări fără cei din jur, al căror ajutor este esențial în susținerea și promovarea unui astfel de maraton muzical, spunem noi, de un înalt nivel profesional". Scopul mărturisit al Academiei Sighișoara, potrivit maestrului Alexandru Gavrilovici, „a fost să ajute tineretul, în special pe români, încă de acum 23 de ani, când vremurile erau cu mult mai grele, să intre în contact cu forțele muzicale didactice internaționale. De-a lungul atâtor ediții s-a dovedit un lucru necesar, studenții veniți în cadrul Academiei de muzică s-au înmulțit într-o progresie geometrică, la început de la doi profesori, în prezent s-a ajuns la 21 de profesori veniți din: Japonia Statele Unite, Germania, Franța, Elveția, Anglia, Italia... O manifestare în care Primăria Sighișoara s-a dovedit a fi un partener de nădejde, un frate bun al acestui proiect, care va da și mai departe roade și flori din ce în ce mai frumoase".

Oaspeții și vizitatorii străini au putut audia, în acest sătuc modest, lucrări de Bach și de Prokofiev, concertul din Biserica Evanghelică fiind susținut de studenți din: Elveția, Germania, Hong Kong, Finlanda și România. La eveniment, pe lângă numărul mare de turiști prieteni ai muzicii, au participat reprezentanți ai comunității sașilor de pe aceste meleaguri, plecați cu mai mulți ani în urmă în Germania, alături de Elisabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou, colonelul Carrington ș.a.

Cu această ocazie, în Casa von Sternburg, fost internat de fete și apoi Sala de întâlnire a sașilor, au fost prezenți membri ai Asociației sighișorene a artiștilor plastici „Alma Mater Castrum Sex", invitați ai Fundației „Maria Nobrega", cu o serie de lucrări de pictură. Prezentarea expoziției a fost făcută de artistul plastic Dan Romeo Todea - președintele asociației sighișorene, cel care a vorbit despre lucrările de pictură, grafică, fotografie, artă digitală ale colegilor de breaslă, cât și despre piesele de artă decorativă expuse, evocând, în context, colaborarea cu „Terrecote", o societate comercială condusă de un italian, având ca obiect producerea de articole ceramice decorative pentru amenajări de grădini și spații verzi.

A doua parte a concertului a fost susținută în „Casa Saxonă", pe a cărei bătătură se află o șură săsească, proprietate cumpărată de colonelul Michael Carrington. Un moment inedit l-a constituit întâlnirea cu doamna profesoară de canto Irina Gavrilovici, sora maestrului Gavrilovici, cea care are deschisă o casă de muzică la Viena, aducând prin Academia de Muzică Sighișoara voci tinere, pline de candoare, uimind auditoriul.

Cu acest prilej, noul primar al comunei Vânători - Felegean Mircea Augustin, s-a adresat gazdelor, adresându-le felicitări pentru proiectele derulate având drept scop protejarea și restaurarea patrimoniului construit și pentru implicarea în acțiuni de relansare a vieții economice a localității Archita.

Printre invitați s-au aflat: Ovidiu Mălăncrăvean - primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu Șoaita - primarul comunei Saschiz; am remarcat, de asemenea, prezența prof. univ. dr. Radu Deac, a domnului Alexandru Câmpean - vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, a fostului președinte, Ciprian Dobre.

După concert, gazdele au oferit tuturor invitaților o cină tradițională din care nu au lipsit mămăliga cu sarmale stropite din belșug cu smântână, felurite brânzeturi din lapte de capră, vacă, oaie și bivoliță, nemaipunând la socoteală deliciosul lichiu și cozonacul cu nucă, făcute pe vatră.

Lasă un comentariu