Hrana modernă îngroașă numărul cazurilor de cancer digestiv

Distribuie pe:

Înlocuirea alimentației tradiționale cu hrana specifică altor țări a dus la creșterea frecvenței cancerelor digestive în ultimii ani, potrivit prof. dr. Mircea Beuran, șeful secției Chirurgie II din Spitalul Floreasca din Capitală, coautor al Tratatului de Oncologie Digestivă, lucrare premiată de Academia Română.

„Viața modernă a adus cu ea și schimbarea stilului alimentar. Dar organismul nu se obișnuiește peste noapte cu o nouă alimentație, mai condimentată, mai piperată, cu sosuri diverse sau altele, de aici și creșterea suferințelor digestive. Mai mult de o treime din cancerele din om sunt pe tubul digestiv. Vorbim de cancer de colon și rect, dar și de stomac, ficat, pancreas, esofag, adică toate segmentele tubului digestiv și anexele tubului digestiv - ficat și pancreas… Tot ce mâncăm și ce bem introducem în acest tub digestiv, care, probabil, nu mai are componentele chimice necesare pentru ca arderile ce se produc în timpul metabolismului să poată fi evacuate fără elemente intermediare, care sunt nocive și care pot dezvolta boala oncologică", spune Mircea Beuran.

Profesorul pune creșterea frecvenței cancerelor digestive și pe seama faptului că, deși se fac tot mai multe progrese în depistarea cancerului, în România nu există un sistem de screening corespunzător. (sursa-activenews.ro)

 

Lasă un comentariu