România și războaiele de imagine - Portretul unui agent de influență (VII)

Distribuie pe:

„Poate că omul e făcut numai din cuvintele lui..." (LÁSZLÓ TÕKÉS)

Fost colaborator a două servicii de informații comuniste - al Securității și al AVO, serviciul de informații ungar -, fost episcop reformat, fost președinte de onoare al UDMR, fost vicepreședinte al Parlamentului European, fost soț adulterin (fost, pentru că soția sa a divorțat de el) și fost cavaler al Ordinului „Steaua României", László Tõkés a fost, este și va fi, în calitate de agent de influență, un vector al războaielor psihologice și de imagine împotriva României.

În anul 2000, am devenit director-general adjunct al Rompres/Agerpres și am constat că László Tõkés își continuă „cariera" care îl consacrase, folosind tehnicile logomahice - ale războiului prin cuvinte - împotriva României. Din păcate, statutul profesional nu mi-a permis stocarea a nici unui fel de informații asupra subiectului.

Redau, totuși, având în vedere că a apărut la vremea respectivă în presă, una dintre formulările tipice - „drumul României spre Europa trece prin Transilvania" - lansate de Tõkés la Universitatea de vară „Balványos" (Tușnad, 24-30 iulie 2000). Cu acea ocazie, acesta a criticat conducerea UDMR pentru a nu fi pus condiții mai dure partenerilor de guvernare care au folosit uniunea în scopul unei „politici de fațadă" (altă formulare logomahică) pentru a-i păcăli pe occidentali în privința situației minorității maghiare…

*

Intrată temporar într-un con de umbră, ocupația predilectă de agent de influență a lui László Tõkés cunoaște un reviriment în regimul Băsescu, după ce în anul 2007, în urma unor alegeri suspecte, ajunge europarlamentar.

Redau doar câteva dintre declarațiile făcute de László Tõkés chiar în anul în care, la două săptămâni după câștigarea de către Traian Băsescu a unui nou mandat prezidențial (!) acesta i-a acordat gradul de cavaler al Ordinului Steaua României pentru „meritele sale în declanșarea evenimentelor din decembrie 1989 de la Timișoara":

19 februarie 2009. Mediafax: Într-o intervenție ținută la Bruxelles, europarlamentarul László Tõkés declară: „Doresc să atrag atenția Parlamentului Europei că în România, prin metode subtile, chiar și acum, continuă omogenizarea și românizarea Transilvaniei prin metoda schimbării artificiale a proporțiilor etnice".

1 mai 2009. Miercurea Ciuc. La o adunare populară, László Tõkés susține că: „În Transilvania continuă un genocid nesângeros, început în urmă cu 90 de ani". El dă ca exemplu de „genocid" situația din municipiul Sfântu Gheorghe unde, în intervalul 1966-1992, numărul maghiarilor a scăzut cu 13%... La solicitarea jurnaliștilor români de a prezenta probe că tendința continuă, Tõkés a recunoscut că nu are dovezi privind faptul că Guvernul ar avea intenția de a strămuta în Harghita și Covasna cetățeni români…

18 iunie 2009. Washington. Ziarul ungar „Magyar Hirlap" relatează că, într-o conferință de presă ținută în capitala Statelor Unite, europarlamentarul Tõkés a afirmat că „Din cauza politicii ungare actuale față de minoritățile maghiare, maghiarimea este ca o armată împrăștiată. Dacă se va strânge însă laolaltă și va ști să-și unească forțele, atunci ea se va transforma într-o armată capabilă să lovească". (?!) László Tõkés a mai cerut ca politica guvernului ungar să fie schimbată în așa fel încât „să cuprindă o națiune de 14-15 milioane de maghiari, iar acest lucru să se facă pe principiul dreptului la autonomie al națiunii maghiare din bazinul carpatic și al suveranității limitate".

Se poate continua mult timp cu ceea ce, la primă vedere, par niște elucubrații sub formă de declarații personale sau politice, dacă n-ar fi, de fapt, dezinformări foarte elaborate.

Așa cum reiese din declarațiile făcute de László Tõkés în perioada 1990 - 2010, îndeosebi din fragmentele scrise cu litere italice și subliniate cu aldine, ele fac parte dintr-un război de imagine împotriva României, cea care trebuia despuiată de ultima brumă de simpatie pe care i-o conferise sângeroasa revoluție din decembrie 1989 prin acreditarea câtorva idei:

- Românii sunt un popor înapoiat, violent și intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. O aberație evidentă având în vedere conceptul de pogrom: implicarea/organizarea de acțiuni violente împotriva unor grupuri etnice de către autoritățile statale;

- Stabilirea unei parale între epurarea etnică din Bosnia și situația maghiarimii din Transilvania;

- în România are loc o restaurație a dictaturii comuniste;

- renașterea în România a fascismului (sic!) prin organizația Vatra românească;

- încercarea de acreditare publică a opiniei că în România există un „tradițional antisemitism românesc" și transmiterea (prin transfer emoțional) a tezei că „maghiarimea persecutată" din România s-ar afla în aceeași situație dramatică precum evreimea europeană între cele două războaie mondiale;

- promovarea în forurile internaționale a intoxicării (lansată în 1991 de Géza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiarii de peste Granițe a guvernului ungar) privind așa-zisa „bombă etnică cu explozie întârziată" a cărei dezamorsare poate fi realizată doar prin împărțirea Transilvaniei în cantoane, după modelul elvețian, sau după modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritorială pe criterii etnice ca în Flandra și Valonia;

- Transilvania, multinațională și multiculturală, poate fi considerată imaginea extrem orientală a democrației occidentale;

- Aserțiunea că România este un stat-paria, fără tradiție democratică, de cultură ortodoxă, deci în afara ariei culturale a Europei și care refuză „drepturile umane, individuale și colective ale naționalității maghiare";

- „genocidul psihic și cultural" la care este supusă aceasta ș.a.m.d.

Aberația maximă comisă de agentul de influență László Tõkés, cea care a dus la pierderea Ordinului „Steaua României" - acordat cu atâta „generozitate" de ex-președintele Băsescu - a fost însă cererea ca Ungaria să asigure, după exemplul Tirolului de sud, protecția Ungariei asupra Transilvaniei!

(Va urma)

                                                                                    

Lasă un comentariu