Ce se mai întâmplă cu exporturile românești?

Distribuie pe:

Din păcate, exporturile românești au de suferit pe destule piețe, ca urmare a evenimentelor destabilizatoare din o serie de țări și regiuni cu care aveam importante relații comerciale de export de mărfuri. Cauzele sunt diverse, cum ar fi: războaie civile, embargouri și tensiuni interne, relații externe în degradare etc.

Siria este una din țările arabe în care războiul civil a dus la scăderea exportului de mărfuri, în această țară, cu repercusiuni destul de grave asupra relațiilor comerciale românești în această zonă arabă. Situația este identică cu Rusia și Ucraina, după ocuparea Crimeei și a conflictelor armate din Donbass.

În Revista „Capital", Răzvan Amariei face o amplă analiză a efectelor acestor evenimente asupra exportului românesc, care poate fi afectat cu „șase miliarde de euro". Dacă, în 2011, firmele românești exportau în Siria produse în valoare de 174 de milioane de euro (an în care exporturile totale românești au fost de peste 45 miliarde de euro), după izbucnirea războiului civil, vânzările de mărfuri în această țară s-au prăbușit la 71 de milioane de euro în 2012, în 2013 au crescut la 95 de milioane de euro, ca în 2014 să scadă, din nou, la 45 de milioane de euro, iar în 2015 au coborât la 37 de milioane de euro, ajungând la 20% din valoarea înregistrată înainte de conflictul urmat". Această scădere este urmarea gravelor probleme de securitate și stabilitate din zonă, cât și din cauza embargoului impus Siriei de uniunea Europeană, mai ales al exportului de armament și muniție, dar și de echipamente și tehnologie, care puteau fi folosite în scopuri militare, în industria gazelor naturale și petrolului.

Situația se aseamănă și în privința exporturilor în Rusia și Ucraina. „În 2014, anul în care a izbucnit conflictul în Ucraina, România vindea în Federația Rusă mărfuri în valoare de 1,44 miliarde de euro (respectiv aproape 3% din totalul exporturilor). După ce Uniunea Europeană a introdus sancțiuni economice contra Kremlinului, iar guvernul de la Moscova a introdus, la rândul său, un embargo pentru anumite importuri din UE, SUA, Canada și Australia, exporturile autohtone către piața rusă s-au diminuat considerabil, atingând numai 988 milioane de euro anul trecut. Iar scăderea pare să continue, căci în primele trei luni ale anului 2016 am exportat către Rusia mărfuri în valoare de 249 de milioane de euro, respectiv cu 17% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent. Scăderea a fost provocată nu numai de embargou, ci și de înrăutățirea situației economice din Rusia".

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a avut un impact major asupra relațiilor comerciale cu Ucraina. „Dacă în 2013 companiile românești exportau în Ucraina produse în valoare de 963 de miliarde de euro (cu 15% mai mult decât în urmă cu un an), în 2014, valoarea acestora a scăzut vertiginos până la 613 milioane, pentru ca anul trecut prăbușirea să continue, până la 308 milioane de euro, ca în 2016 exporturile să crească cu 4% față de primul trimestru al lui 2015. Dacă comparăm anii 2013 și 2015, exporturile autohtone către Rusia și Ucraina au scăzut cu peste un miliard de euro".

Veștile sunt proaste și dinspre Turcia în urma așa-zisei lovituri de stat. „În anul trecut, exportatori români au vândut pe piața turcă mărfuri în valoare de 2,15 miliarde de euro, iar în primul trimestru din acest an produse în valoare de 466 de milioane de euro". Turcia ocupă locul șase în exportul de produse românești, după Germania, Italia, Franța, Ungaria și Marea Britanie. Situația a devenit incertă și în legăturile comerciale cu Marea Britanie după referendumul de ieșire a acesteia din UE. „În anul trecut, România a exportat în Regatul Unit mărfuri în valoare de 2,38 miliarde de euro, ocupând locul cinci în topul importatorilor de produse românești. Introducerea unor bariere vamale va afecta evident comerțul dintre cele două țări".

Un recul evident s-a înregistrat și în exportul de mărfuri românești în Libia, după evenimentele care l-au înlăturat de la putere pe Gaddafi. În schimb exportul de mărfuri către Egipt a crescut, în ciuda instabilității politice din această țară, care a ajuns în anul trecut la 708 milioane de euro, tendință ce se menține și în acest an.

În concluzie, deși au apărut probleme în exportul de produse românești pe unele piețe importatoare din Europa și celelalte continente, să sperăm că nu se va împlini estimarea că firmele noastre sunt în pericol să piardă în livrarea la exportul o cantitate de produse în valoare de circa șase miliarde de euro.

Lasă un comentariu