Ne plângem de… sărăcie, dar… În România, 5 milioane de tone de alimente ajung, anual, la gunoi!

Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume, în timp de 842 de milioane de persoane se confruntă cu foametea. Datele FAO relevă că România înregistrează în prezent o risipă de alimente de 5 milioane de tone, în timp ce în UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente.

Conform Ministerului Agriculturii, România are o pierdere mai mare de 179 de kilograme pe cap de locuitor, cât se înregistrează anual la nivel european. Unde se înregistrează risipa? „În primul rând, se pierde o dată când consumăm, se pierde pe raft pentru că produsele expiră, dar sunt și pierderi tehnologice în procesul de fabricație", afirmă oficialii români, prezenți la lucrările Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO. Drept care, România își face o strategie contra risipei de alimente, cu atât mai mult cu cât această risipă reprezintă un prejudiciu și pentru mediu pentru că, în fiecare an, hrana produsă fără a fi consumată înghite mari volume de apă. Datele FAO arată că, la nivel global, hrana produsă fără a fi consumată înghite un volum de apă echivalent cu debitul anual al fluviului Volga din Rusia și este vinovată pentru aducerea în atmosferă a 3,3 gigatone de gaze cu efect de seră.

Lasă un comentariu