MEMBRI AI FILIALEI MUREȘENE „AL. I. CUZA" DIN CADRUL A.N.C.M.R.R. A M.A.I. - ÎNTR-O EXCURSIE ISTORICO-SPIRITUALĂ

Distribuie pe:

Apulum, Apulon, Bólgrad, Karlsburg, Weissemburg, Gyulafehérvár, Alba Carolina, sunt tot atâtea denumiri ale centrului urban al Europei Centrale, atât de încărcat de istorie, pe care astăzi îndeobște îl cunoaștem ca fiind Alba Iulia. Spre acest centru de interes turistic și istorio-spiritual s-a îndreptat în ziua de miercuri, 27 iulie a.c., un autocar încărcat cu cincizeci de persoane aparținând A.N.C.M.R.R. din M.A.I. Filiala „Al. I. Cuza", județul Mureș.

Ajunși la destinație, o primă surpriză a fost prezența domnului general-maior (r.) Nicolae Căbulea care ne-a întâmpinat în parcarea din fața hotelului „Cetate". Măcar în treacăt trebuie spus că domnia sa, cu nu mulți ani în urmă, a fost și comandantul I.P.J. Mureș. A avut deosebita amabilitate să ne însoțească pe durata întregului program de vizită al zilei.

O altă surpriză plăcută a venit din partea gazdelor care ne-au asigurat drept ghid un tânăr „roman" îmbrăcat în haine de epocă. Acesta a început prin a ne prezenta istoricul cetății, apoi rând pe rând al Catedralei Unirii și a momentelor de mare însemnătate petrecute aici. Următoarele puncte de vizită au fost: Catedrala romano-catolică care găzduiește criptele lui Iancu de Hunedoara - cunoscut întregii creștinătăți pentru participarea lui la luptele antiotomane din veacul a XV-lea - și a soției acestuia; „Via principalis" de-a lungul căreia, îndreptându-ne spre poarta a III-a a cetății unde a fost închis Horea după înăbușirea răscoalei din 1784, pe partea dreaptă se zăresc urmele castrului legiunii a XIII-a Gemina, iar pe stânga, cazarma din care a plecat pe frontul antihitlerist eroul pontonier Eftimie Croitoru; obeliscul ridicat în memoria celor trei capi ai răscoalei - Horea, Cloșca și Crișan; Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii. În finalul prezenței noastre la Alba Iulia, toți cei aflați aici au putut asista la schimbarea gărzii cetății, moment aplaudat de sutele de spectatori pentru frumusețea lui.

Al doilea pas al excursiei a fost vizita la Mănăstirea Râmeț, unde ne-a întâmpinat o măicuță care trăiește aici de la frageda vârstă de 16 ani. Ea ne-a dezvăluit în detaliu întregul trecut al complexului mănăstiresc și a minunilor petrecute aici - de pildă urma de copită a unui asin întipărită în piatră, expusă în micuțul muzeu al mănăstirii. Timpul petrecut aici - parcă s-a scurs într-o altă cadență decât în mod obișnuit - a însemnat momente de reculegere, de împăcare cu lumea, cu sine, și, mai presus de toate, cu Dumnezeu.

Ziua de vizite s-a încheiat cu un popas la Casa Vinului din Ciumbrud (jud. Alba) unde s-a servit masa, și evident, s-a ciocnit câte un pahar de vin „din partea casei".

În numele participanților aduc calde mulțumiri conducerii A.N.C.M.R.R. din M.A.I. Filiala „Al. I. Cuza", județul Mureș, în special domnului președinte al acestei asociații, colonel (r.) Vasile Tohănean, care s-a dovedit a fi un excepțional organizator, un om apropiat de oameni și, nu în ultimul rând, un iubitor al istoriei românilor. Aceleași mulțumiri îi sunt adresate și distinsului general-maior (r.) Nicolae Căbulea, care ne-a facilitat vizitarea obiectivelor și a făcut corp comun cu grupul de vizitatori mureșeni până în ultimul moment al vizitei noastre.

Lasă un comentariu