O JUMĂTATE DE ORĂ DE LECTURĂ PE ZI NE PRELUNGEȘTE VIAȚA CU APROXIMATIV DOI ANI

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității Yale, citați de descopera.ro, asociază cititul de cărți cu longevitatea, susținând că oamenii care citesc cel puțin 30 de minute în fiecare zi trăiesc, în medie, cu aproximativ doi ani mai mult decât persoanele care nu citesc deloc.

„Studiul nostru a fost realizat pe un eșantion de 3.635 de persoane, cu vârsta de cel puțin 50 de ani. Respondenții au fost împărțiți în trei categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe săptămână, cei care citesc până în 3,5 ore pe săptămână și cei care nu citesc deloc, fiind luați în considerare factori precum sex, rasă și educație.

De-a lungul celor 12 ani (cât a durat cercetarea), cei care citeau cel mai mult aveau șanse de deces cu 23% mai scăzute, iar cei care citeau moderat, cu 17% mai scăzute.

Pe total, de-a lungul studiului, 33% dintre cei care nu citeau au decedat, comparativ cu 27% dintre cititori. Când cititorii sunt comparați cu non-cititorii la rata de mortalitate de 80%, non-cititorii au trăit 85 de luni (7,08 ani), în timp ce cititorii au trăit 108 luni (9,00 ani). Prin urmare, cititul a oferit un avantaj de supraviețuire de 23 de luni.

Desigur, un consum prelungit de literatură are un randament mai mare, dar chiar și 30 de minute pe zi sunt benefice în termeni de supraviețuire. De asemenea, am descoperit că cititul romanelor oferă un beneficiu mai mare decât lecturarea ziarelor sau revistelor. Ne-am dat seama că acest efect se datorează faptului că o carte antrenează mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, astfel crescând durata de viață.

Există două procese cognitive implicate în citire, care creează un avantaj în supraviețuire. În primul rând, cititul promovează procesul încet, captivant de citire profundă, o angajare cognitivă care apare în timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, găsește aplicabilitatea în lumea reală și pune întrebări despre conținutul prezentat. Implicarea cognitivă ar putea explica de ce vocabularul, raționamentul, concentrarea și abilitățile de gândire critică sunt îmbunătățite de expunerea la cărți. În al doilea rând, cărțile promovează empatie, percepție socială, inteligență emoțională - procese cognitive ce duc la o supraviețuire mai bună.

În cercetările viitoare, am putea analiza dacă există și alte beneficii în urma cititului, în afara longevității."

Lasă un comentariu