La peste 40 de absențe nemotivate, elevii de liceu pot fi exmatriculați!

În 10 august 2016, ministrul Educației a aprobat, prin ordin, Statutul Elevului, documentul prin care sunt reglementate drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ din România.

Statutul Elevului prevede, printre altele, că elevii vor putea oferi, semestrial, sub protecția anonimatului, o părere despre cadrele didactice care predau la clasă și că au dreptul să protesteze. În plus, elevii pot să conteste notele de la teste în maximum cinci zile de la comunicarea acestora, dacă le consideră injuste, iar profesorul trebuie să se justifice.

Dacă elevii sau părinții nu consideră justificate argumentele dascălului, pot cere în scris conducerii unității de învățământ reevaluarea lucrării, iar analiza va fi făcută de alți doi profesori de specialitate care nu predau la clasa respectivului elev.

Un alt drept pe care îl vor avea elevii este utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor, dar numai dacă o fac în scop educativ și numai cu acordul cadrului didactic.

Pe de altă parte, la acumularea de către liceeni a cel puțin 40 de absențe nemotivate, unitatea de învățământ poate decide exmatricularea definitivă a acestora, iar elevii nu se vor mai putea reînmatricula decât în anul școlar următor, la un alt liceu. 

Lasă un comentariu