HRAM LA PAROHIA „ADORMIREA MACII DOMNULUI" DIN TÂRGU-MUREŞ

Distribuie pe:

În dimineaţa zilei de 15 August 2016, porţile Parohiei Greco-Catolice „Adormirea Maicii Domnului" de pe strada Armoniei din Târgu-Mureş s-au deschis dimineaţa devreme. Primele care au intrat au fost membrele „Reuniunii Mariane", venite să pregătească totul pentru marea sărbătoare: Hramul Bisericii. Cu o seară înainte, statuia Preacuratei Fecioare Maria a fost împodobită cu multă delicateţe pentru procesiunea din marea sărbătoare patronală a Parohiei. Altarul bisericii a fost, şi el, împodobit cu aranjamente florale multicolore.

Rând pe rând, în curtea plină de trandafiri a Bisericii au sosit credincioşii din parohie precum şi din alte biserici, bucuroşi să se închine la statuia Preacuratei Fecioare Maria, în grota aflată în partea dreaptă a curţii, în dreptul sfântului altar. În scurt timp, băncile Bisericii au fost pline, mulţi dintre credincioşi trebuind să stea în picioare sau să rămână pe băncile din curtea acesteia, plină şi ea, la acest eveniment festiv. Instalaţia de sonorizare a fost pregătită pentru a asigura o bună audiţie pentru toţi participanţii.

Preotul paroh Ioan Fărcaş, a fost bucuros să ureze bun venit preoţilor care au dorit să concelebreze la sfântul altar: pr. Alexandru Lobonţiu - protopop de Iernut, pr. dr. Mihai Ştefănescu, pr. Ioan Măierean, precum şi pr. Cristian Ioan Coste, parohul Parohiei greco-catolice din Rimini, Italia. Alături de cei cinci preoţi, în altar au intrat patru copilaşi, ministranţi, îmbrăcaţi în veşmintele lor albe.

A început sfânta Liturghie. Vocilor preoţilor din altar s-au completat bine cu răspunsurile date de corul aflat în balconul de deasupra intrării în Biserică. Troparul sărbătorii: „Mutatu-te-ai la viaţă, ceea ce eşti Maica Vieţii" reprezintă esenţa sărbătorii celei care L-a născut pe Iisus, idee dezvoltată şi completată de pr. Ioan Fărcaş, în predica ce a urmat după citirea pericopei evanghelice a sărbătorii, din care se reţin câteva idei principale. Preacurata Fecioară Maria este copărtaşă la mântuirea noastră, ea a fost tot timpul alături de Iisus, a fost bucuroasă să-L primească încă de la Buna Vestire, dar s-a întristat că a trebuit să-L nască într-o iesle. S-a bucurat la prezentarea lui la Templu, la nunta din Caana, l-a urmat îndurerată pe Calea Crucii. De la naşterea sa, Precurata Fecioară Maria a fost scutită de păcatul strămoşesc, iar după naştere şi-a păstrat fecioria. La adormirea sa, sfinţii o doreau în rândul lor, căci a fost mai sfântă decât ei, martirii o doreau la ei, căci a suferit mai mult decât ei toţi, îngerii o doreau la ei, căci a fost mai curată decât ei. Iisus le-a spus că ea va fi deasupra tuturor şi a înălţat-o cu trupul la cer pe ceea care este „mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită, fără de asemănare, decât serafimii". Pr. Fărcaş a făcut o scurtă prezentare a Parohiei, a Bisericii acesteia, sfinţită, în urmă cu 18 ani, de ÎPS cardinal Lucian. Le-a adus un omagiu predecesorilor săi care au ajutat la realizarea acestui lăcaş de cult: pr. Petru Moldovan, pr. Liviu Chifor, precum şi consilierilor parohiali, moşul Lazăr Baghiu, Iuliu Chirilă şi Anton Popa, trecuţi cu toţii la Domnul.

După momentul culminant al prefacerii, un şir lung de credincioşi s-au aliniat să primească sfântul trup şi sânge al Mântuitorului. A urmat, apoi, procesiunea cu statuia Preacuratei Fecioare Maria. După un ministrant care a dus crucea, patru tineri au purtat pe umeri postamentul plin de flori pe care se afla statuia Preacuratei, urmată de preoţi, de un mare grup de membre ale Reuniunii Mariane, îmbrăcate în bluze albe, peste care purtau, prinsă pe o panglică albastră medalia Reuniunii. Acestora le-au urmat corul şi mulţimea de credincioşi.

Pe parcursul celor trei înconjurări ale Bisericii, s-au făcut rugăciuni emoţionante la grota Preacuratei Fecioare Maria şi în faţa Bisericii, toate aducând preamărire şi laudă comântuitoarei noastre.

Procesiunea a fost urmată de reîntoarcerea în Biserică, pentru încheierea Sfintei Liturghii, urmată de un scurt intermezzo muzical. Victor Fărcaş, elev al Liceului de muzică din Târgu-Mureş, a interpretat, la saxofon, trei pricesne Mariane.

Sfânta Liturghie a fost urmată de agapa frăţească din curtea Bisericii, unde membrele Reuniunii Mariane, ajutate de alte credincioase din parohie, le-au oferit tuturor preparate culinare apreciate de toţi. A fost, şi acesta, un moment de apropiere, de mai bună cunoaştere reciprocă, şi de conştientizare a apartenţei tuturor la această parohie. S-a încheiat, astfel, un important moment în viaţa fiecărui creştin, un moment luminos, dătător de speranţă.

Lasă un comentariu