Mulțumim, Sighișoara!

Distribuie pe:

Acesta este răspunsul dat, la plecare, de cei 20 de tineri români veniți în Sighișoara tocmai din orașul Căușeni - Republica Moldova, prin Tabăra de Cultură și Civilizație „Acasă la noi", ajunsă la a XX-a ediție.

Aceștia au venit după ce ne-a fost solicitat sprijinul de către un om cu adevărat minunat, Areta Moșu, vicepreședinta pe țară a ASTRA, președintele Despărțământului „Mihail Kogălniceanu" Iași.

Cu această ocazie, le-am cunoscut dăruirea, bunătatea, dragostea, atașamentul față de neamul lor românesc. Am fost de-a dreptul mișcat de bunătatea și înțelegerea multor oameni de omenie, care m-au sprijinit în acest demers, punând umărul, ca tinerii veniți din istoricul ținut al Basarabiei să simtă cu adevărat că sunt acasă. Ovidiu Mălăncrăvean, primar al municipiului Sighișoara, a înlesnit cazarea tinerilor în fostul internat MIU, iar domnul Alexandru Câmpean, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, a înlesnit vizite la Palatul Culturii, Sala oglinzilor, cele două galerii de artă și Grădina Zoologică. Poetul târgumureșean Mircea Dorin Istrate ne-a fost ghid, arătând copiilor frumusețea și măreția celor două catedrale ortodoxe române din centrul Târgu-Mureșului, iar prof. dr. în istorie Nicolae Teșculă, director al Muzeului de Istorie Sighișoara, și Dumitru Acu, președintele ASTRA Sibiu - în vizita întreprinsă la Sibiu.

În acest demers am fost sprijiniți de Mora Acațiu, dr. Petru Oprean, Cristi Ciucan, Ștefan Gorczyca, Carmen Raț, Elena Joița, Ovidiu Moldovan, părintele Ionică, din Agrișteu, Nicolae Seracu, de la restaurantul „Rex", Oneț Nicolae și a lui soție Maria, de la restaurantul „Ultimul leu", frații Alin și Dany Rus, de la pizzeria „Perla", Dragoș Ganea, de la pizzeria „San Genaro", Aurelian Voia, director la „CESIRO" SA Sighișoara, Cosmin, patronul covrigăriei „Gigi", primarul de Daneș - Nicolae Mosora, cel care ne-a oferit spațiul necesar unei seri de neuitat, având loc întâlnirea cu tinerii dansatori din ansamblul „Românașul" Albești, condus de inimosul prof. Zaharia Stroian.

De neuitat va rămâne întâlnirea tinerilor cu cantautorul Ovidiu Bucșa, cu al lui glas și chitară fermecate. Un nesperat ajutor ne-a fost dat de prof. Daniela Julieta Vlad, cea care a avut grijă ca, la masa de dimineață și de seară, să nu le lipsească copiilor. Prima ieșire am făcut-o la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir", unde l-am cunoscut pe părintele stareț Ghelasie Țepeș, un om cu alese virtuți duhovnicești.

Cu multă plăcere, voi enumera numele celor care ne-au fost oaspeți: Tatiana Buzdugan, David și Eva Cîșlari, Nadejda Stâncă, Tatiana Coșlari, Anastasia Stolerenco, Daniela Lutencu, Corina Oxani, Alexandra Spara, Cătălina și Andreea Daniel Gândrabur, Diana Cameșcic, Corina Guțu,Vlad Țurcan, Natalia și Galina Șargarovschi, Valeria Repeșciug, Tatiana Buzulan, Elena Mandea, instructor profesor Lidia Jubea, Valentina Capmari, alături de inimosul și purtătorul de grijă al tuturora, conducătorul auto Alexandru Capmari.

Reîntorși de acum acasă, nu ne rămâne decât să le dorim spor la învățătură și să rămână pentru totdeauna purtători de România, având impregnat în sufletele lor același drag și respect de Neam și de Țară.

Pentru a întregi finalul celor șapte zile, am stat de vorbă cu doamna Lidia Jubea, coordonatoarea întregului grup:

Rep.: Prezența copiilor români veniți din Basarabia o simt ca pe un dar sufletesc, încercând pe cât ne-a stat în putință ca acea urare de „Bun venit!" să fie adevărată și împlinită.

Lidia Jubea: Da, putem spune că a fost de bun augur venirea noastră în tabăra de cultură și civilizație românească „Acasă la noi" cu acest grup de tineri tocmai din ținutul Tighinei, copii din localitățile Căușeni, Ursoaia, Tănătari, Ermoclia. Am ajuns la Sighișoara datorită Asociațiunii ASTRA Sibiu, Despărțământului „Valul lui Traian" Tighina. Aducem mulțumiri din partea tuturor celor care sunt aici, dar și din partea celor care ne susțin în acest demers - rude, părinți. Au fost șapte zile ca în povești, vă mulțumim. Într-adevăr, viața este o poveste, așa se așterne în istoria vieții noastre și istoria neamului nostru, având drept stindard tricolorul.

Ca gazdă implicată sufletește în tot acest timp, am stat vorbă și cu prof. Daniela J. Vlad: „Deși nu știam ce mă așteaptă, astăzi pot afirma că sunt mulțumită și fericită, cu siguranță copiii îmi vor rămâne la suflet, sper să păstrăm legătura pe internet, să ne auzim, să ne și vedem. S-a legat o adevărată prietenie între mine și tot grupul de copii, am simțit din plin atașamentul lor, chiar dacă uneori i-am mai muștruluit. Până la urmă totul a fost cum nu se poate mai bine".

Ceea ce am realizat a fost o pornire lăuntrică care pusă în practică s-a dovedit o mare reușită, deși lucrurile au decurs fără un program prestabilit, tot acest demers fiind făcut „în fuga calului". Nu putem spune că, a fost greu, am avut privilegiul să cunoaștem oameni buni, adevărați români, care au venit în întâmpinarea noastră, ne-au sprijinit, ne-au fost aproape. Cu siguranță, acele gesturi pline de bunăvoință nu vor fi date uitării, iar, cel mai important lucru, copiii le-au simțit din plin, își vor primeni sufletele, odată cu dezvoltarea lor arătându-și dragostea, apropierea, respectul față de cei care le sunt aproape de suflet. Trăiri sufletești care vor cântări mult în Cartea vieții fiecăruia dintre noi.

De acum plecați spre ținuturile voastre, vă putem spune „Drum bun, prieteni dragi, frați români întru aceeași țară, iar înălțarea voastră spre necuprinderea destinului să vă aducă numai bucurii și împliniri, neuitând vreodată că obârșia noastră de ROMÂNI este aceeași. Să ne iubim țara, neamul, în frățietate și bună-cuviință, ducându-ne mai departe graiul, portul, obiceiurile, credința strămoșească.

Lasă un comentariu