Rău am ajuns! Pământul, un bun național,… vândut, ca la… piața de vechituri!

Distribuie pe:

Se spune că România are, după Franța, cele mai fertile terenuri agricole din Europa. Ei, și? Profită românii de ele? Da, de unde! Le vindem (terenurile, adică) ca orice alt obiect la… piața de vechituri. Și, încă, la prețuri derizorii! Potrivit datelor companiei DTZ Echinox, prețurile acestora - deși au crescut cu 60% în ultimii doi ani, la 3.100 de euro pe hectar - se mențin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene. Cu alte cuvinte, să vindem terenurile agricole celor care câștigă de 8-10 ori mai mult decât un român!?

În prezent, prețurile terenurilor agricole diferă în România foarte puternic între regiuni, astfel că în Nord-Est și Sud-Est terenurile agricole se vând în medie cu 2.600-2.900 de euro pe hectar, în timp ce în Muntenia și Banat prețurile sunt mai mari, ajungând la 3.500-3.600 de euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei citate.

România are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil, 3,3 milioane de hectare reprezintă pășuni, 220.000 hectare, vii și 206.000 hectare, livezi. Terenurile agricole continuă să fie o oportunitate atractivă atât pentru românii cu bani, cât și - mai ales - pentru străinii (cu și mai mulți bani), în ciuda creșterii prețurilor. Se estimează că prețurile vor crește la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar.

Cât despre terenul forestier (și el scos la… mezat!) în România acesta are o suprafață de 6 milioane de hectare (25% din aria țării), în timp ce în Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafața totală a țării. În România, prețul pădurilor este cuprins între 2.000 și 5.000 de euro pe hectar.

Cândva, un fost ministru de Externe, într-o perioadă mai fastă din istoria României (Ștefan Andrei, Dumnezeu să-l odihnească), spunea - cu referire la ce se întâmplă, în ultimii ani, în România, un mare adevăr: „Nu ne vindem țara, o dăm pe nimic!".

Rău am ajuns…

Lasă un comentariu