Leontina Pop a concertat la Idicel-Sat

Distribuie pe:

Duminică, 14 august 2016, în cadrul celei de a XIII-a ediții a Festivalului Național de Jocuri și Obiceiuri Populare Idicel-Sat, îndrăgita artistă a cântecului popular românesc Leontina Pop a susținut un recital memorabil în fața numerosului public prezent la Idicel-Sat, la acest eveniment cultural-artistic major, după ce în aceeași zi susținuse un recital folcloric și în Band.

Spațiul transilvănean a fost, este și va fi pentru totdeauna un izvor nesecat din care țâșnesc adevăratele perle ale românismului, aceste perle fiind binențeles creațiile folclorice, poeziile populare etc., care izvorăsc din folclorul atât de bogat al poporului românesc, în speță, al spațiului transilvănean. Prin folclorul nostru, noi, românii, ne păstrăm identitatea națională. Din spațiul acesta mirific al Ardealului, dintr-o comună de munte - Hodac, avea să răsară pe lume cea care va deveni peste timp o regină a muzicii populare românești, distinsa doamnă Leontina Pop. Mult îndrăgita noastră interpretă de muzică populară românească a încântat de-a lungul anilor sufletele românilor de pretutindeni prin originalitatea, acuratețea și măiestria cu care a știut să modeleze folclorul românesc, ducându-l până la rang de virtute. Glasul reputatei artiste Leontina Pop a răsunat în chip divin pe mari scene ale lumii întregi, aducând faimă și cinste țării noastre și folclorului nostru românesc. Domnia sa a participat la numeroase turnee în străinătate, în țări precum: Franța (de 18 ori), Egipt, Spania, Germania, Italia, Elveția, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Olanda, Belgia, Statele Unite ale Americii, Australia etc.

Menționăm faptul că artista a venit pe lume într-o zi de mare sărbătoare pentru toată suflarea creștinească, s-a născut la data de 6 ianuarie în ziua sărbătorii Botezului Domnului sau a Bobotezei. Poate și acestui lucru i se datorează faptul că doamna Leontina Pop este o persoană extrem de credincioasă, fiind foarte apropiată de valorile religios-morale.

Leontina Pop este o reprezentantă de marcă a folclorului românesc, însă ceea ce este specific domniei sale este modul în care își cântă, prin cântecele sale, originile sale din frumoasa localitate Hodac, de pe Valea Gurghiului. Valea Gurghiului, această vatră a românismului, a creștinismului curat și sănătos, această zonă mirifică și binecuvântată de Dumnezeu cu atâtea frumuseți, se impune printr-o viață folclorică extrem de intensă, evidențiază fenomene și procese folclorice mai mult ca în alte părți, la toate acestea, un rol important îl are activitatea strălucită a doamnei Leontina Pop. Domnia sa, prin cariera sa de aproape patru decenii, a creat o unicitate folclorică și o specificitate tradițională Văii Gurghiului.

Leontina Pop contribuie din plin la dezvoltarea folclorului românesc, iar folclorului Văii Gurghiului îi creează o personalitate proprie, care conservă mereu obiceiuri tradiționale și creații folclorice, care sunt vii și pătrund în sufletele oamenilor doritori de frumos și de autentic.

Iată care erau câteva dintre cuvintele doamnei Mărioara Murărescu la adresa Leontinei Pop: ,,Purtându-ne cu cântecul pe văile Mureșului și Gurghiului, Leontina Pop ne oferă prilejul de a poposi într-o zonă foarte cunoscută iubitorilor de folclor prin talentul și creația unor vestiți rapsozi, prin activitatea unor formații artistice deja celebre. Frumusețea și bogăția repertoriului dau în primul rând înregistrărilor valoare de eveniment. … Orășeancă acum, Leontina Pop nu va uita niciodată lumea ei de pe Valea Gurghiului, acea lume care a respectat mereu legile cerului și ale pământului, o lume în care tradițiile cântecului și portului sunt și astăzi la loc de cinste. Dăruită de Dumnezeu cu glas și talent, cu un chip frumos, făcut parcă anume pentru a pune în valoare eleganța și sobrietatea costumului popular românesc, Leontina a reușit să se impună în concursuri și festivaluri folclorice. … Vă veți bucura, desigur, ascultând bogăția și varietatea repertoriului, dar veți aprecia în mod deosebit felul în care Leontina dă glas doinelor noastre, cu glasul ei frumos timbrat, cu sensibilitate trecându-le prin sufletul său, cu acea putere a omului care a avut prilejul să cunoască și, tocmai de aceea, luptă să pună în lumină adevăratele valori. I-am admirat eleganța mișcărilor de fostă dansatoare, chipul desprins parcă dintr-o frescă bizantină și acea ținută regală pe care i-o dă costumului național." Iată, acestea sunt doar câteva dintre cuvintele memorabile ale regretatei doamne Mărioara Murărescu, realizatoarea emisiunii Tezaur Folcloric, la adresa distinsei interprete Leontina Pop.

Duminică, 14 august 2016, publicul prezent la Idicel-Sat s-a bucurat de cântecul minunat al Leontinei Pop, care se apropie de 40 de ani de activitate în slujba folclorului, a tradiției și a cântecului popular autentic românesc.

Stimată doamnă Leontina Pop, vă dorim multă sănătate și ajutor de la Dumnezeu în toate demersurile dumneavoastră și să încântați mulți, mulți ani de acum înainte sufletele românilor cu muzica dumneavoastră extraordinară.

Lasă un comentariu