Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, tratați necorespunzător!

Distribuie pe:

Cel mai recent studiu făcut de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) arată că jumătate dintre părinții români tratează durerea și febra copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani cu medicamente nepotrivite vârstei acestora.

Pentru 22% dintre părinți cea mai mare temere față de copiii lor este apariția unei boli care le-ar putea pune în pericol starea de sănătate, urmată de temeri legate de siguranța copilului și stabilitatea financiară.

Revenind la cele mai frecvente afecțiuni ale copiilor, acestea sunt infecțiile respiratorii. Nu mai puțin de 88% din copii răcesc în fiecare an, mai mult de o treime chiar și de două, trei ori pe an. Însă ceea ce îi pune în dificultate pe părinții care au copii cu vârsta de peste șapte ani e faptul că nu există opțiuni în materie de analgezice și antipiretice special concepute pentru această categorie de vârstă. Prin urmare, doi din zece părinți le administrează copiilor tratamente pentru o categorie de vârstă mai mică.

În plus, toleranța copiilor la administrarea de medicamente reprezintă o provocare pentru părinți: 30% dintre copiii cu vârste de peste 7 ani acceptă mai ușor tratamentul dacă are gust plăcut, iar 15% apreciază ușurința la înghițire. Principalele temeri ale părinților, atunci când copilul se confruntă cu infecții respiratorii, sunt episoadele de febră (52%) și riscul de complicații, precum pneumonia (44%). Tocmai din acest motiv, șapte din zece părinți merg cu copilul la control la medicul de familie sau la medicul pediatru în cazul în care acesta trece printr-un un episod de boală.

În același timp, o cincime dintre părinți le administrează micuților medicamente deja testate, care au funcționat și în alte episoade de boală. Doar un părinte din zece încearcă, pe cât posibil, să își lase copilul să depășească epi-sodul de boală, fără medicamente.

Atunci când vine vorba de tratament, o proporție majoritară de părinți (94%) aleg medicamente doar la recomandarea medicului sau a farmacistului, iar pentru 10% dintre aceștia contează ca medicamentele respective să fie și o marcă de încredere. Pe lângă faptul că doza nu este, de cele mai multe ori, potrivită categoriei de vârstă, și toleranța copiilor la administrarea medicamentelor reprezintă o problemă pentru aproximativ 60% dintre părinți.

Lasă un comentariu