ACTIVITĂȚI CU TINERII LA PAROHIA ORTODOXĂ REGHIN-IERNUȚENI

Distribuie pe:

Școala de vară ,,Crede, trăiește, iubește" Ediția a II-a, 8-15.08.2016

,,Lăsați copiii să vină la Mine, și nu-i opriți, că a unora ca acelora este Împărăția cerurilor" (Marcu 10,14)

Ca profesori de religie suntem conștienți că o oră de religie pe săptămână alocată în orarul elevilor este insuficientă în formarea personalității religios-morale a elevului, creștinul în devenire, de aceea acordăm o atenție deosebită activităților desfășurate în cadrul ,,orelor de după ora de religie".

Dornici să se cunoască, să-și descopere potențialul, să-și valorifice talanții cu care au fost înzestrați, să socializeze, să comunice, elevii își pun întrebări, caută răspunsuri, sunt în căutare de modele și prin proiectele derulate în cadrul activităților extrașcolare în cadrul parohiei noastre reușim să ne apropiem de sufletele lor.

În acest sens, în seria de activități dedicate „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox", am realizat în parohia noastră diverse activități cu copiii în cadrul Școlii de vară „Crede, trăiește, iubește", ediția a II-a, în Postul Adormirii Maicii Domnului, activități desfășurate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

În cadrul lor, tinerii din parohie au pictat icoane pe sticlă la Atelierul de pictură, au legat prietenii noi prin jocuri de logică și perspicacitate și jocuri sportive, s-au apropiat mai mult de Biserică prin prezența la sfintele slujbe și învățând pricesne, au cunoscut istoria și tradiția creștină prin pelerinajele făcute la mănăstirile din împrejurimi, au devenit sensibili la problemele comunitare prin activități filantropice și de voluntariat, și-au dezvoltat cunoștințele prin diverse concursuri tematice.

Sfânta Scriptură ne învață că: ,,toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos, toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva" (I Cor. 6, 12) și am observat că prin participarea la aceste activități copiii înțeleg ceea ce le este de folos și ceea ce duce la zidire, la progres și la formarea lor ca persoane care Îl pot mărturisi la rândul lor pe Hristos semenilor, prin cuvânt și faptă.

Scopul activităților a fost cunoașterea lui Dumnezeu, apropierea de Biserică, aplicarea cunoștințelor dobândite la ora de religie în practica vieții creștine pentru a deveni buni creștini și a-și forma personalitatea moral-religioasă, precum și oferirea unor momente plăcute, agreabile, trăite într-un cadru natural deosebit, menite să perceapă valorile copilăriei și darul vieții din perspectiva creștină.

Obiectivele școlii de vară au fost fixate în funcție de particularitățile individuale și de vârsta participanților pentru:

- a răspunde dorinței noastre și a elevilor de a aprofunda cunoștințele dobândite la ora de religie și nu numai, știut fiind faptul că ,,orele de după ora de religie" au o importanță deosebită în formarea personalității moral - religioase a creștinului în devenire;

- a se apropia mai mult de Biserică, a deveni buni creștini și a înțelege sensul vieții creștine și adevărata fericire;

- a oferi tinerilor posibilitatea de a se cunoaște mai bine, de a-și înțelege valoarea, de a-și valorifica talanții cu care au fost dăruiți, spre folosul lor și al celorlalți;

- a oferi momente plăcute, agreabile și a-i învăța pe elevi că se poate trăi și ,,altfel";

- dezvoltarea spiritului de colaborare, cooperare, toleranță și solidaritate;

- ca pe viitor să nu uite că fac parte din marea familie creștină a bisericii noastre, să simtă aceasta și să se implice în desfășurarea unor activități promovate de biserică pentru întărirea comunității creștine.

Implicarea sufletească, dar și materială a acestora a făcut ca în cadrul acestei școli să ne simțim ca o familie: să ne bucurăm împreună, să muncim, să învățăm, să ne rugăm.

În ultima zi, părintele Chiorean Claudiu-Dorin, coordonatorul școlii de vară, a sfințit icoanele pe sticlă, a oferit diplome și daruri participanților și i-a îndemnat să păstreze în suflet aceste minunate zile, să fie mulțumitori și recunoscători, prin rugăciunile lor, prin prezența la Biserică și prin alte activități, bunului Dumnezeu pentru toate, dar și semenilor spre a găsi fericirea veșnică încă de aici.

Aceste activități s-au desfășurat prin grija atentă a unor cadre didactice empatice și distinse: Chiorean Ana Maria, Chiorean Mihaela, Friciu Daniela și Petrescu Mărioara.

Participanții s-au implicat în toate activitățile propuse, au vorbit deschis despre gândurile și preocupările specifice vârstei lor, au pus întrebări, și-au exprimat dorința de a reveni și de a mai participa la astfel de activități organizate de Biserică.

Având în vedere impactul proiectului asupra participanților și asupra membrilor comunității parohiale ne dorim continuarea acestuia și în anii următori pentru apropierea copiilor de Biserică prin cunoașterea valorilor credinței ortodoxe.

Lasă un comentariu