LANSARE DE CARTE LA COZMA

Distribuie pe:

În după-amiaza sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 15 august 2016, la căminul cultural din Cozma a avut loc un eveniment deosebit. În fața unei săli arhipline, profesorul pensionar Vasile Nicoară, fiu al satului, și-a lansat cartea intitulată „O viață închinată școlii și familiei", recent apărută la editura „Barna's" din Bistrița. Au vorbit: profesoara Maria Rad, fosta directoare a școlii din localitate, părintele Ioan Mircea Gudea, preotul paroh ortodox, profesorul Vasile Conțiu, lectorul cărții și, bineînțeles, autorul.

Absolvent al Facultății de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, autorul a funcționat ca profesor și director, timp de șase ani la Școala Generală din Socolul de Câmpie, apoi, până la pensionare, în municipiul Bistrița, la Liceul Industrial nr.1 și la Școala Gimnazială „Lucian Blaga", pe care a condus-o timp de mai mulți ani. În procesul didactic este un promotor al integrării istoriei locale în istoria națională, în scopul captării interesului elevilor pentru acest obiect de învățământ. A valorificat această experiență prin editarea, în anul 2005, împreună cu colegul său Ioan Sigmirean, a unui manual pentru curriculum la decizia școlii, „Istoria județului Bistrița-Năsăud". De asemenea, alături de soția sa, educatoarea Ana Nicoară, este coautor al unei cărți de „Povestiri istorice locale", utilă învățământul pre-primar.

Actuala carte, în cuprinsul celor 400 de pagini și în cele peste o sută de fotografii, relatează povestea unei vieți dedicate satului natal și familiei, dar mai ales școlii și devoțiunii unui dascăl pentru misiunea aleasă, ofrandă adusă semenilor, colegilor și elevilor. Pe tot parcursul demersului său, autorul frapează prin sinceritatea devoalării faptelor de viață, a bogatei sale experiențe la catedră dar și în calitate de director, fără a se da în lături de la prezentarea insucceselor sau a dificultăților întâlnite.

Așa după cum a reieșit din luările de cuvânt, cartea va fi o lectură utilă și plăcută nu doar pentru familie, consăteni, foști colegi de școală/facultate, cadre didactice, elevi, părinți, ci și pentru toți cei care - îmbiați de titlul acesteia - sunt interesați de problematica abordată. Și, nu în ultimul rând, este un îndemn și un posibil model pentru cei care ar dori să urmeze exemplul autorului. Primită cu căldură de cei de față, aceștia au epuizat rapid stocul exemplarelor puse în vânzare, spre surpriza și satisfacția autorului, care merită toate felicitările!

În partea a doua a acestui eveniment cultural, a fost prezentat un original program artistic conceput și susținut „de către cozmeni, pentru cozmeni". Cei de față au avut ocazia să vadă „cum era odată" la joc în sat, într-o suită interpretată de seniori urmată de o alta, plină de elan a celor tineri. Buna dispoziție a fost întreținută de acordul muzicii unui trio tradițional (vioară, braci, contrabas), condus de Ioan Conțiu, precum și de soliștii vocali: Ana Nicoară, Vasile Nicușan, Roxana Varodi, Ioana Romanți, Alin Pop, Larisa Cotoi.

În final, organizatorii, de comun acord cu cei de față, au conchis ca în fiecare an, la 15 august, de „Sfânta Mărie Mare" să se desfășoare câte un eveniment cultural-distractiv, care să adune laolaltă cât mai mulți fii ai satului Cozma.

Lasă un comentariu