Imagini cu Stalin, Hitler și ISIS, la concertul unei trupe maghiare susținut în centrul Clujului

Distribuie pe:

Poliția s-a autosesizat în legătură cu concertul formației Beatrice, care a avut loc în centrul orașului Cluj-Napoca, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, polițiștii analizând dacă în timpul evenimentului au fost încălcate prevederile privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

„Un polițist specializat și un procuror analizează dacă manifestarea întrunește elementele unor infracțiuni prevăzute de Ordonanța de Urgență 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii", a declarat, pentru „Adevărul", Carmen Jucan, de la Biroul de Presă al IPJ Cluj.

Cel mai controversat moment al concertului, care a avut loc pe data de 16 august 2016, a fost cel în care formația Beatrice a interpretat melodia „Secolul XX". Pe ecranul din spatele scenei, au fost proiectate imagini cu Hitler, Stalin și ISIS. De asemenea, solistul Nagy Fero și-a făcut intrarea în scenă în timp ce din boxe răsuna strigătul „Allah Akbar".

Iată versurile melodiei „Secolul XX": „M-am născut ungur/Și am fost surghiunit de trădători și de oameni răi/Urăsc secolul XX/Nu știu ce va mai urma/E un coșmar 1956/O, Dumnezeule, spune-mi, te rog!/Cât va mai dura asta/Teroare albă, Dachau, Siberia, Trianon, Cotul Donului/Horthy a venit pe cal alb/Stalin a venit cu tancuri/Hitler și-a adus arma-minune/Istoria ne-a băgat în buzunarul ei/Cortina de fier, teroare roșie".

Solistul trupei Beatrice, Nagy Fero, este cunoscut pentru cântecele sale în care sunt promovate mesaje cu caracter revizionist și iredentist. Unul dintre cântecele preferate ale lui este „Lesz, Lesz, Lesz"(Va fi, va fi, va fi), care, de altfel, este piesa de bază la fiecare concert. Cântecul conține mesaje precum: Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz! Hegyen-völgyön lakodalom, ünnep lesz. Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz! Miénk lesz még Kassa, Pozsony, Eperjes! (Va fi, va fi, va fi, pur și simplu, pentru că va fi! Vor fi nunți și sărbători în munți și văi, Va fi, va fi, va fi, pur și simplu, pentru că va fi! Al nostru va mai fi Kosice, Bratislava, Presov!" Un alt vers spune că și Clujul va fi din nou maghiar. Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz! Kolozsvár is újra magyar város lesz! (Va fi, va fi, va fi, pentru că va fi! Clujul va fi din nou oraș maghiar!)", scrie ziarul Făclia de Cluj.

Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj au arătat, într-un comunicat, că în presă au apărut „informații tendențioase și trunchiate": „Ne exprimăm regretul că mesajul transmis în cadrul concertului nu a fost înțeles, iar către publicul larg a fost transmis un mesaj greșit".

Zilele Culturale Maghiare sunt o manifestare de mare anvergură, includ 500 de evenimente, se desfășoară pe durata a opt zile și au anual un public multietnic care ajunge la 300.000 de persoane.

Lasă un comentariu