CELE MAI FERICITE RELAȚII APAR DUPĂ VÂRSTA DE 30 DE ANI

Distribuie pe:

Psihologii britanici, citați de descopera.ro, susțin că relațiile de iubire cele mai fericite vin după vârsta de 30 de ani, iar șansele ca a doua, a treia sau chiar a patra relație să funcționeze sunt cu atât mai mari, cu cât experiența noastră este mai consistentă, cu cât suntem mai senini și mai echilibrați.

„Chiar dacă numai primei iubiri, în care se consideră că ne-am găsit sufletul pereche, i se dedică poeme, romane sau filme, în studiul nostru, am constatat că o relație amoroasă ivită la o vârstă adultă este mult mai benefică pentru sănătatea noastră emoțională comparativ cu iubirea din adolescență, iar sexul are și el de câștigat. De regulă, prima iubire este idealizată și nu are nicio legătură cu realitatea, dimpotrivă.

În urma studiului nostru, am constatat că o iubire matură este benefică, atât pentru individ, cât și pentru cuplu. Principala diferență dintre o iubire de adolescență și cea matură ține de intensitatea emoțiilor. Tinerii sunt interesați să-și potolească simțurile și pierd din vedere perspectiva. În ciuda importanței pe care societatea o acordă mitului lui Aristofan (potrivit căruia împlinirea vine odată cu întâlnirea sufletului-pereche), o legătură de succes implică doi oameni întregi, maturi, care știu să respecte spațiul celuilalt și care consimt să formeze împreună o echipă.

Idealizarea iubirii romantice poate duce la dificultatea de a abandona o relație tumultuoasă, care nu produce nimic bun și care are la bază doar un vis. În relațiile turbulente, au loc dese luni de miere, pentru că este nevoie de multe reconcilieri, care să permită iar și iar înflorirea sentimentelor și a entuziasmului, precum și a speranței că de această dată relația va merge mai bine. Dar este ceva ireal. Unul dintre factorii care fac dificilă situația este cel al idealizării, atât față de cealaltă persoană, cât și față de relația în sine.

Însă, această concepție despre iubirea ideală poate fi corectată. Putem învăța ceva despre iubire sau putem face de o mie de ori aceeași greșeală. Dragostea romantică poate fi un proces de învățare. Intimitatea emoțională și psihologică are nevoie de timp. În căsătoriile aranjate, sentimentele vin cu timpul. Cercetarea noastră arată că, în timp ce în iubirile fulgerătoare sentimentele sunt în scădere în primul deceniu de viață conjugală, în celelalte acestea tind să crească după cinci ani.

Există mituri care merg pe ideea că toți avem un suflet-pereche, care așteaptă să-l găsim pentru a fi împreună și a nu ne despărți niciodată. Este, însă, doar o legendă. Dintr-un eșec în dragoste putem învăța ceva folositor pentru următoarea relație. Despărțirile sunt momente foarte bune de reflecție. Ar trebui să ne întrebăm ce a mers prost și ce nu, ce ne-a plăcut în relația încheiată și ce nu și ce am schimba dacă am putea face asta. Toate aceste răspunsuri și atitudinea noastră cu privire la ele ne vor permite să construim o altă relație, mai matură, în momentul în care vom deveni din nou receptivi la dragoste.

Cheia stă în respectul reciproc, în atracție, în apreciere, în empatie și, neapărat, în simțul umorului. Cu cât este mai limpede că avem ceea ce ne dorim, cu atât putem trăi cu partenerul nostru în deplină armonie. Am învățat din greșelile trecutului și știm mai bine ce să așteptăm de la cealaltă persoană. În plus, avem o mult mai mare pricepere să facem sex...", concluzionează experții britanici. 

Lasă un comentariu