Povești pe pânză, talent și stil - Expoziția de Artă Naivă - Margit Ösz

Distribuie pe:

Sunt multe moduri în care un om se poate exprima, iar arta naivă este o modalitate prin care artistul transpune într-o manieră personală aspecte ale vieții cotidiene. Poveștile pictate pe pânză de artista Margit Ösz dezvăluie într-o manieră naivă, cu talent și stil, aspecte ale vieții țăranilor, obiceiuri și tradiții, unele, de mult uitate.

Născută la 23 august 1943 în orașul Târgu-Mureș, artista Margit Ösz a absolvit Liceul „Bolyai Farcas" din Târgu-Mureș și cursurile Școlii da Artă, în anul1969. A pictat sub îndrumarea profesorului Dezsö Bandi, din anul 1970. Din anul 1998 a lucrat pe pânză cu ață colorată, inspirată fiind de obiceiurile de la sat. Este membră a Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 2014. A participat la expoziții colective de artă naivă organizate de Galeria de Artă „Unirea" din Târgu-Mureș și Muzeul Județean de Etnografie Mureș. A avut lucrări la expoziții organizate în Ungaria și Austria. Este prezentă în cărțile „Teremtö önvedelem, Csillgfaragok" a lui Zoltan Banner, și „Arta naivă din județul Mureș", autori Ilarie Gheorghe Opriș și Vasile Mureșan.

Inspirată din folclorul autentic, Expoziția Personală de Artă Naivă a artistei Margit Ösz a avut Vernisajul în data de 16.08.2016, la Galeria de Artă „Unirea", din Târgu-Mureș. Cu deosebită plăcere, cu respect pentru munca depusă de artistă, Ilarie Gheorghe Opriș, președinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, Lajos Czirjek, vicepreședinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, profesor Tudor Mierloiu din București, Vasile Mureșan, profesor, expert muzeograf și profesor Rozalia Gall Burian au apreciat, au descris și au explicat cum armonia culorilor, pacea, ce o emană cele 34 de lucrări de pe simezele Galeriei de Artă „Unirea", transmit, povestesc, trimit înapoi în timp trezind sentimente. Un timp în care strânsul și storsul strugurilor, strânsul fânului, udatul fetelor, nunta, mersul la moară erau îndeletniciri care compuneau normalitatea vieții. Fiecare lucrare prezintă câte o poveste care emană căldură, pace și amintiri, prin îmbinarea culorilor folosite, dar și prin compoziție.

Creația înalță spiritul omului, îi dă sens, utilitate, iar arta naivă transmite, prin simplitatea ei aparentă, realități de o valoare inestimabilă pentru continuitatea unui popor. Trecutul este o parte din noi, ne dă valoare, ne determină continuitatea, este un reper valoros. Respectându-ne valorile păstrăm trecutul viu, iar arta naivă este o părticică, un mod de exprimare, care transmite o parte din trecut. Expoziția de Artă Naivă de la Galeria de Artă „Unirea", deschisă publicului doritor în perioada 13-26 august 2016, își așteaptă admiratorii. Felicitări!!!

Lasă un comentariu