DEDA - veche vatră de spiritualitate a Mureșului Superior

Distribuie pe:

Făcând o incursiune în viața spirituală a românilor din Deda și a Bisericii lor, care le-a fost pavăză și ocrotire de-a lungul istoriei atât de încercate, încă de la început, facem precizarea că Deda a fost și este pur ortodoxă și românească.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a zidit Sfânta biserică din comuna Deda, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh" între anii 1906-1907, sub păstorirea preotului paroh Leon Popescu. La terminarea construcției, biserica a fost sfințită de mitropolitul Ioan Mețianu de la Sibiu, împreună cu protopopul Galaction Șagău și numeroși preoți invitați, în fața unei asistențe numeroase de enoriași. Din documentele păstrate reiese că actuala biserică din Deda a succedat unei alte biserici din lemn, dar în altă zonă a comunei, construită în anul 1841, sub preotul paroh Teodor Matei, care până în 1922 a funcționat împreună cu satul Bistra Mureș, formând o singură parohie.

Biserica existentă este construcție monumentală cu aspect de catedrală, construită în stil bizantin în formă de cruce, temelia și pereții sunt din piatră și cărămidă, iar acoperișul este din tablă. În decursul anilor, actuala biserică a mai suportat renovări exterioare în anii 1937 și 1960.

La inițiativa Prea cuviosului arhimandrit Dosoftei Moraru, între anii 1971-1974, s-a adăugat și pictat pridvorul de la intrarea de la bărbați, s-a executat pictura din cor cu scena Adormirea Maicii Domnului și s-a făcut parchetarea în interior a bisericii.

Între anii 1980-1981, s-au executat noi lucrări de reparații exterioare și la acoperiș. În urma acestor lucrări, episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei săvârșește slujba de resfințire a bisericii din Deda, la data de 18 iulie 1982.

La îndemnul preotului paroh Fărcaș Dumitru, împreună cu consiliul parohial, în anul 1990 s-a luat inițiativa schimbării tencuielilor din interiorul bisericii, în vederea împodobirii cu o pictură în tehnica „frescă". Între anii 1991-1995, biserica a fost împodobită cu o pictură nouă de către profesorul pictor Corneliu Pașcan, împreună cu o echipă de colaboratori. Toate cheltuielile necesare lucrătorilor de pictură au fost suportate integral prin contribuția tuturor enoriașilor comunei Deda. După terminarea lucrărilor de pictură și a împodobirii cu mobilier nou sculptat, s-a făcut slujba de resfințire a bisericii în anul 1996, în duminica Tuturor Sfinților, de către Înalt Prea Sfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, însoțit de preotul protopop de Reghin, Teodor Beldeanu, și de un numeros sobor de preoți, la care au participat și numeroși credincioși locali și din alte părți.

Au urmat apoi alte lucrări frumoase care s-au făcut la biserica din Deda, lucrări coordonate de vrednicii preoți ai comunității: Dumitru Fărcaș și Gabriel Fărcaș (tată și fiu). În anul 2006, anul centenarului bisericii din Deda, a avut loc din nou o slujbă de binecuvântare și resfințire a măreței biserici din Deda, eveniment ce a avut loc în ziua de 17 septembrie 2006, când ÎPS Andrei (azi Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului) al Alba Iuliei, în fruntea unui sobor de preoți, a resfințit biserica din Deda.

În continuare, trebuie să urmărim șirul preoților care au păstorit în comuna Deda. Înainte de 1733, se cunosc știri despre un preot Teodor și despre preotul Ioan. În perioada 1733-1761, păstorea un preot cunoscut sub numele de Ioan al Irinei. În perioada 1812-1821, este preot Teodor Popovici, iar din anul 1821-1824 este Vasile Popovici. Teodor Matei păstorește până în 1832, Vasile Matei, până în 1856, urmează Grigorie Branea, până în 1857, apoi Ioan Popescu, în perioada 1857-1890. Acesta din urmă era originar din Dumbrava. După el urmează fiul său Leon Popescu până în 1907, în timpul lui ctitorindu-se biserica. Urmează preotul Ioan Vodă până în 1913, acesta fiind originar din Toplița. După el păstorește în Deda preotul Suciu Pavel, din 1913 până în 1926. Acesta a păstorit în condițiile deosebit de vitrege ale primului război mondial, având așadar foarte multe de îndurat din pricina războiului. În perioada 1927-1956 a păstorit preotul Mihail Grecu. Despre el se știe că era „de pe câmpie", făcea religie la școală. Preotul Mihail Grecu a fost președintele cercului cultural Deda în cadrul Despărțământului Reghin al Astrei. Va avea o păstorire grea din cauza instaurării comunismului în țară. Astfel, este luat cu forța și dus la închisoare, unde a stat 7 ani, în perioada 1957-1964. Este înmormântat la Deda.

În perioada 1957-1971, a păstorit în Deda părintele Lucian Străuțiu. Din 1971 și până în 1975, a păstorit arhimandritul Dosoftei Moraru. Acesta mergea foarte des pe la credincioși, îi vizita pe bolnavi, era într-adevăr un model de slujitor al altarului. A stat un timp la mănăstirea Sihăstria, apoi are de suferit în închisoare. Este preot în Munții Apuseni, în Poiana Sohodol, până în 1971. Din 1972 vine preot în Deda, unde păstorește până în 1975.

În 1975 vine paroh în Deda preotul Fărcaș Dumitru, care păstorește cu mult sârg, evlavie și intensă trăire duhovnicească până la pensionare. Și după pensionare părintele Dumitru Fărcaș mai slujește și azi.

Din primăvara anului 2002 este numit preot în Deda părintele Gabriel Călin Fărcaș (fiul părintelui Dumitru Fărcaș), care slujește cu mult drag și astăzi. Lucrările frumoase în cadrul parohiei Deda continuă, să amintim aici doar faptul că s-a construit o capelă mortuară la standarde europene, iar în prezent se lucrează la construirea unei case parohiale noi. Desigur, lucrările frumoase făcute în cadrul parohiei Deda sunt multe, am amintit aici așa doar câteva.

Deda, frumoasa așezare de la poalele Călimanilor și de pe malul drept al Mureșului, se distinge ca fiind cea mai importantă vatră de spiritualitate de pe Valea Mureșului Superior, acest ținut mirific și binecuvântat de Dumnezeu cu atâtea frumuseți.

 

Lasă un comentariu