Vin alegerile, trec alegerile… Partidelor, electoratul din România să le pretindă asigurări că promisiunile vor fi urmate de fapte!

Distribuie pe:

… Așa cum se întâmplă în țările cu democrație avansată. Ai promis și nu te-ai ținut de cuvânt? Părăsești scena politică! Din păcate, la noi, în România - spun analiștii politici -, electoratul n-a învățat încă să ceară ca un partid ori o coaliție de partide, dacă vor să câștige alegerile, să probeze că știu ce să facă pentru ca viața populației să se schimbe în bine. Mai mult, electoratul din România nu este antrenat să ceară dovezi, să pretindă asigurări cu privire la măsura în care vorbele (declarații, promisiuni că va fi accelerată restructurarea, că vor fi repornite toate motoarele economiei) vor fi urmate de fapte. Lucru valabil și când e vorba de promisiunile de ordin social.

Că, la noi, în România, lucrurile nu se întâmplă așa, ne amintim de fostul USL - în care, la un moment dat, românii își puneau mari speranțe. Iată ce declara pentru o agenție de presă un oficial al Sanitas: „Suntem foarte dezamăgiți. Am avut mari speranțe în această coaliție - USL -, am ajutat la venirea lor la guvernare. Nu am cerut decât ceea ce ei au promis prin programul de guvernare", declara oficialul Sanitas.

… Din păcate, ce a făcut (din ce a promis USL)? A decis, ulterior - după alegeri, când s-au văzut cu sacii în căruță! - înghețarea salariilor, personalul din sistemul sanitar simțindu-se dezamăgit și trădat de fostul USL. Am dat doar acest „exemplu" dintre multe altele, pe care, dacă le-am enumera, ne-ar ocupa mai multe pagini de ziar!

Sigur, cu referire la „parlamentarele" din acest an, 2016, candidații care ne vor votul nu vor avea în fișa mandatului rolul de a contribui direct la bunăstarea populației. Dar partidele care îi vor susține au și vor avea acest rol. Prioritatea-priorităților pentru aceste partide este să pună umărul ca România să dobândească structuri noi, eficiente, care să asigure creșterea economică sustenabilă, aducătoare de un alt standard de viață.

În mod normal, un partid (ori o coaliție de partide) care, în campania de alegeri promite (promit) „marea cu sarea", pentru ca apoi să „uite" de promisiuni, n-ar mai avea ce căuta la conducerea țării! Din păcate, la noi, în ultimii 26 de ani, s-au „rotit", cu schimbul, la guvernare cam aceleași partide. Cu aceleași promisiuni și minciuni! Or, electoratul ar trebui să pretindă ca și în alte țări cu democrație avansată, ca promisiunile să fie urmate de fapte! Altfel, în lada cu gunoi! Firește, în teorie este ușor de spus, în practică, însă? Dar, cine știe…

Poate, se vor găsi și la noi „voci" în rândul electoratului (organizații sindicale, ale pensionarilor etc.), care să fi urmărit ce s-a înfăptuit din ce s-a promis, iar la viitoarele (dar, chiar și la alegerile din acest an), să-i sancționeze, la urnele de vot, pe mincinoși și tupeiști! Ar fi și cazul…

Lasă un comentariu