„Ordinea mondială s-a terminat!"

Distribuie pe:

Această frază, grea de sensuri, a rostit-o, luna trecută, preşedintele Chinei, Xi Jinping, în timpul discursului prilejuit de cea de-a 95-a aniversare a Partidului Comunist Chinez. Într-o primă fază, nicio publicaţie de peste ocean nu a acordat atenţie informaţiei, care, de fapt, conţine esenţa realităţii contemporane, Xi Jinping demonstrând explicit sfârşitul Ordinei mondiale prin prăbuşirea economiei Statelor Unite în paralel cu dezintegrarea Uniunii Europene.

Aruncând o privire fugară prin curţile europene, căci despre declinul american nu am suficiente informaţii la ora aceasta pentru a-l comenta, aflăm, cu stupoare, conform publicaţiei „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", că „Germania cere cetăţenilor să facă rezerve de mâncare şi apă, în caz de catastrofă".

Care catastrofă? Oare se apropie vreun asteroid şi noi n-am aflat? Şi acesta este programat să lovească doar Germania, la o adică?

Publicaţia menţionată susţine, în ediţia sa de duminica trecută, că „un plan de apărare civilă, ce urmează a fi dezbătut de Cabinetul german, cere cetăţenilor să se pregătească pentru un eveniment, puţin probabil, dar care «ar putea ameninţa existenţa noastră». Pentru prima dată, de la sfârşitul Războiului Rece, guvernul german încurajează cetăţenii să se pregătească pentru o catastrofă sau un atac armat, prin depozitarea de alimente, apă şi alte consumabile. Guvernul cere oamenilor să stocheze alimente pentru 10 zile şi cinci zile apă potabilă." (s.n.)

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a refuzat să comenteze cu privire la conţinutul documentului până la conferinţa de presă de astăzi (miercuri, 24 august 2016).

„Raportul, de 69 de pagini, a declarat că un atac armat asupra Germaniei ar fi puţin probabil. Cu toate acestea, ca o măsură de precauţie, oamenii ar trebui «să se pregătească în mod adecvat pentru un eveniment care ar putea pune in pericol existenţa noastră, şi nu poate fi exclus categoric în viitor»."

„Praf în ochii proştilor", diversiune pentru a abate atenţia populaţiei de la mizeriile diurne??? Aşa s-ar părea, la prima vedere. Publicaţia germană precizează că „Strategia de apărare civilă a fost, iniţial, elaborată de o comisie a comitetului parlamentar în 2012, dar lansarea sa vine pe fondul unei serii de noi măsuri de securitate în ţară. Deci, o măsură discutată în 2012 este pusă pe tapet acum. Dacă ar cădea meteoritul, ar fi anunţată toată lumea. Poate vrea Merkel să sperie puţin cetăţenii, ca să uite de violuri, atentate, migranţi." Nimic nu e imposibil, dar… „Never say never"! Oare de ce ar putea fi îngrijorată Frau Merkel? Nu cumva pentru că „Inamicul public nr.1", turcul Recep Tayyip Erdogan, a început să-şi arate adevărata (a câta???) faţă, servindu-i ţarului Putin o „directă de dreapta" când îi era acestuia lumea mai dragă?

Cum „sângele apă nu se face", „Turcia nu va recunoaşte anexarea Crimeii de către Rusia!" - se arată într-un text difuzat de administraţia ucraineană, preluat de Agerpres: „Erdogan i-a confirmat lui Poroşenko poziţia neschimbată a Turciei de susţinere a integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. Turcia nu va recunoaşte ocupaţia Crimeii şi va continua să sprijine prin toate mijloacele tătarii din Crimeea".

„Erdogan l-a lovit pe la spate pe Putin. Ultimele decizii ale Turciei vor rescrie istoria lumii! Alertă la Kremlin", titrează, cu aplombul caracteristic, evz.ro. Eu cred că este doar o viclenie a turcului, care încearcă să joace la mai multe capete. „Gura nu doare"!

Să nu uităm că Turcia e în NATO, iar în Ucraina populaţia majoritară nu e neapărat pro-NATO, ci anti-Putin. Şi Ucraina vrea Crimeea înapoi. Cineva o să-şi frângă gâtul aici, până la urmă, dar, în aceste momente, nu prea văd cine ar avea timp şi dispoziţie să protejeze Germania, în caz de… Doamne fereşte! Fiindcă Erdogan e supărat pe Germania (din cauza acuzaţiei în privinţa genocidului armean) şi în general pe UE, aşa că îşi va lăsa migranţii în voie, să-şi continue sălbăticiile peste tot. Şi Putin e supărat pe Germania şi pe UE - din cauza sancţiunilor economice aplicate şi neridicate, ba pentru anexarea Crimeeii, ba pentru Armata a 14-a, pe care abia acum, după mai bine de două decenii, catadixeşte să şi-o mute din Transnistria - cadou, cică, de 27 August, Ziua Independenţei Republicii Moldova! (Bună asta, nu???) Şi unde, oare, şi-ar putea deplasa puzderia de armată dacă nu acolo pe unde i-ar fi drumul şi nevoia? Prin Donbas ori Lugansk, de pildă, prin Ucraina, care vrea în NATO, se împrieteneşte din ce în ce mai tare, economic, cu Canada, şi unde stă să explodeze al treilea Maidan? În fine, acestea sunt alte teme…

Revenind la Erdogan, care face cam toate jocurile acum, citând Agerpres, „a mai apărut un alt semn care indică o răcire a relaţiilor dintre Turcia şi Rusia, cu toate că întâlnirea recentă dintre Putin şi Erdogan părea că duce la o normalizare a relaţiilor după incidentul avionului rus doborât de aviaţia turcă. Declaraţia făcută recent de premierul turc, Binali Yildirim, este edificatoare în acest sens: «Statele Unite rămân un partener strategic, nu duşmanul Turciei. Pot exista suişuri şi coborâşuri în relaţiile dintre cele două ţări, dar avem nevoie să eliminăm elementele care dăunează relaţiilor noastre», a declarat Yildirim, care s-a referit la clericul musulman Fethullah Gulen, stabilit în Pennsylvania, în exil autoimpus. Yildirim a mai spus că Turcia şi Statele Unite au un acord de extrădare a clericului. «Ne dorim ca procesul să fie accelerat. Acest om a fost liderul loviturii de stat. Ce mai aşteptăm? Statele Unite au la dispoziţie toate informaţiile cu privire la incidentele în care a fost implicată această organizaţie teroristă şi liderul acesteia. Cererea noastră este clară: trebuie să fie reţinut temporar şi extrădat»".

În concluzie, Europa stă pe un butoi de pulbere, NATO - cam la fel, toată lumea îşi zâmbeşte politicos, cu cuţitul la spate (sau… în dinţi!). Preşedintele chinez are dreptate: „Ordinea mondială s-a terminat!" Noi, românii, „drumeţi în calea lupilor", ca totdeauna, suntem prea mici pentru un război atât de mare. Aşa că trebuie să acţionăm inteligent şi, mai cu seamă, să fim uniţi! În rest… „bucuroşi le-om duce toate/ de e pace, de-i război". Cale de mijloc nu este, din păcate!

 

Lasă un comentariu