„GHEJA ÎN SĂRBĂTOARE, 2016"

Distribuie pe:

Primăria și Consiliul Local Luduș a organizat în 14 august a.c. a 5-a ediție a unui eveniment cultural artistic de o mare extindere, în mai multe domenii ce merită menționate. Sărbătoarea inițiată în 2012 de consilierul local, domnul GELU PUIA, gazda evenimentului, unul din cei mai sufletiști, integri și umani în tot ceea ce își propune, fiind de o modestie demnă de urmat! Motto-ul domniei sale: „Îmi place să fac mai mult și să vorbesc mai puțin". Din acest interviu extrag câteva idei: „Acest eveniment anual doresc să fie o sărbătoare a tuturor locuitorilor de aici și împrejurimi. Am căutat ca în acest spectacol amplu să fie cuprinse toate aspectele dorite de populație cu manifestări diverse și originale. În spatele organizării acestei sărbători, nu stă doar familia mea, ci o întreagă echipă care m-a ajutat cu toată bunăvoința, colaborând la același ison de calitate. Am promovat valorile locale din mai multe domenii, atât artistice, cât și profesionale ca toată lumea să fie mulțumită și promovată. Le mulțumesc tuturor colaboratorilor și sponsorilor, ceea ce mă onorează ca pe viitor să realizăm mai mult și mai bine". Iată un OM cu calități rar întâlnite în jurul nostru, o personalitate aparte care, alături de familia sa, doamna Dorina și cei doi urmași, merită să fie onorați cum se cuvine!

Programul evenimentului cuprinde mai multe domenii începând cu crosul tinereții, continuând cu concursul de table, expoziții de animale de casă, porumbei, concurs canin și expoziție de trofee câștigate de porumbei voiajori, toate acestea desfășurându-se în spațiul generos al Școlii Gimnaziale Gheja. În același timp, pe scena instalată cu toate mijloacele sonore moderne, s-au perindat artiști și soliști de muzică ușoară și populară, tinere talente, într-un spațiu ambiental atractiv, de voie bună și antren, la care și-a dat concursul și vremea frumoasă a unei zile de august. Ceea ce mi-a atras mai mult atenția, în acest spațiu primitor, au fost expozițiile animalelor de casă care merită menționate prin frumusețea și unicitatea lor. Creatorii acestora, oameni cu pasiune și dragoste pentru fauna domestică, au investit atât material cât și sufletește de-a lungul anilor, obținând adevărate performanțe prin concursuri naționale și internaționale. Cinste lor și multe succese în viitor cu aceste ființe care depind exclusiv de rasa umană!

Asociația crescătorilor de păsări și animale mici a luat ființă în 2011 la Luduș, prin reprezentatul său, domnul SEBI AVRAM, care îmi mărturisește că pasiunea sa pentru porumbei durează de când era copil (aproape 34 de ani). Originar din Satu Mare s-a mutat la Luduș în 2003 prin căsătorie, iar în 2011, împreună cu alți 15 membrii fondatori, au creat această asociație, astăzi numărând 57 de membrii din localități apropriate. Rasele de porumbei, atât de frumoase și elegante ca ținută naturală: gulerate, pestrițe, încălțate, cu coada evantai, într-o cromatică diversă, alb cu siena, griuri sau bucle pe aripi cu tirbușon - creț maghiar și king englezesc, toate îți exaltă privirea. O altă categorie de găini uriașe, toate perechi, rase diferite în culori diferite, brahma - varietate albastră, pestrițe, ocru cu negru, uriașe, cu reflexe albăstrui. Perpetuarea raselor se face cu ajutorul incubatorului. Din categoria iepurilor uriași, ce ating greutatea până la 10 kg, fac parte cei germani, neozeelandezi, albi pufoși, iar cei mai mici, standard, alb de Debrețin (până la 6 kg) sunt cei mai rezistenți, ușor de întreținut, pentru consum. Felicitări pentru modul cum sunt îngrijite și protejate aceste specii deosebite.

În cadrul Federației Naționale de porumbei voiajori - FCPR, familia BOGĂTEAN PETRU ȘI RAREȘ participă la concursuri din 1996. Prin pasiunea și dragostea cu care se ocupă de aceste mici „păsări - avioane" au câștigat la concursuri naționale și internaționale peste 300 de cupe (adevărate obiecte de artă) și 400 de diplome. Concursurile sunt organizate pe centre zonale, provinciale, naționale și internaționale, iar domnul Bogătean este campion național la categoria AS. Prin aceste întreceri sportive porumbeii voiajori sunt antrenați la orientare și viteză, punându-se accent pe inteligența lor. Selecția se face între familii de campioni pentru menținerea calităților și creșterea valorilor genetice a speciei (ca și la hipism). Familia Bogătean este singura din oraș cu asemenea performanțe, având 3 crescătorii la Gheja: pentru reproducători, pentru zburători performanți și pentru pui. Aici se face selecția cea mai severă pentru imunitate cu caractere genotipice (viitorii sportivi). Concursurile sunt distincte pe categorii de zbor: - cu viteză între 100-400 km aerian; - demifond, între 300-600 km; - fond între 500-800 km; - maraton, peste 800 km; - mixte și AS, de la 100-1000 km, viteza medie pe oră între 70-90 km. România a participat la concursuri în diferite țări din Europa: Ungaria, Cehia, Austria, Germania. O pasiune cu multe satisfacții, dar cu multă muncă și griji foarte costisitoare, material și informațional, în timp. Mult succes în această pasiune atât de incertă a zborului fără pilot!

Cabinetul medical veterinar „MARIOVET" Luduș a adus în atenția publicului iubitori de patrupede câteva rase într-un concurs canin, care a fost inițiat în 2013 la ideea dr. MARIUS OLARIU și a sponsorilor: dr. MARIUS PĂCURAR, dr. IOANA și ROMULUS OCNĂRESCU și dr. ADRIAN DETEȘAN. Acum, la a patra ediție, s-au perindat 11 câini, din care 7 câștigători din rase diferite: pechinez, pitbull, dog argentinian, boxer, bichon și amstaff. Se asigură premii posesorilor de câini, în valoare de 1.000 de lei, din partea sponsorilor. Cu acest prilej cabinetul anunță o campanie de sterilizare gratuită pentru patrupede canine și feline pe parcursul acestui an. Vă rog să participați toți cei care vă iubiți animalul de companie!

Programul muzical artistic a fost asigurat de firma MUSIC TDR Cluj-Napoca, a cărui director este domnul IOAN GORGAN - Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Luduș. Firma clujeană participă și colaborează de mai multă vreme la evenimentele organizate aici la Luduș: Zilele orașului Luduș (24-26 iunie), Toamna ludușeană și Gheja în sărbătoare. Music TDR organizează programe muzical- artistice de toate genurile: folk, dance, etno, dance, ansambluri folclorice și soliști, asigurând partea tehnică și scenografică a spectacolului.

Nelipsiți de la aceste evenimente în aer liber sunt reprezentanții ce veghează asupra siguranței populației, prin Poliția Locală Luduș, prezentă cu 4 membrii, Echipajul Serviciului de Ambulanță cu 4 membrii și Jandarmeria Locală.

Spre sfârșitul spectacolului, alături de amfitrionul nostru domnul consilier GELU PUIA, au fost prezenți domnul primar CRISTIAN MOLDOVAN, nelipsit de la orice manifestare teritorială, însoțit de oficialități care au fost prezente până la final: domnul deputat VASILE GLIGA din Reghin, domnul senator ALEXANDRU PETRU FRĂTEAN din Târgu-Mureș și domnul vicepreședinte al Consiliului Județean OVIDIU DANCU.

În finalul evenimentului a avut loc un impresionant foc de artificii, pe cerul înstelat al unei seri frumoase de august.

MULȚUMIM TUTUROR!

Lasă un comentariu