Proetnica Sighişoara la a XIV-a ediţie

Distribuie pe:

Pe scena instalată în Piaţa Cetăţii Medievale Sighişoara, în perioada 18-21 august s-a desfăşurat Festivalul intercultural Proetnica, al cărui organizator este Asociaţia Centru Cultural Interetnic pentru Tineret Sighişoara - coordonator Volker Reiter, eveniment văzut ca unul dintre cele mai importante de acest fel nu numai din ţară ci şi din Europa. La deschiderea festivalului au participat: primarul Municipiului Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean, prefectul de Mureş, Lucian Goga - fiu al oraşului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, domnul Alexandru Câmpean, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, Subsecretarul de Stat Irina Cajal Marin, domnul Carol W. Konig, consilier la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural, Direcţia Relaţii Internaţionale şi Interculturalitate. Manifestarea, pentru prima dată, se desfăşoară sub înaltul patronaj al preşedintelui României, domnul Klaus Johannis. Evenimentul este finanţat de către Ministerul Culturii şi Municipiul Sighişoara, beneficiind de sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Mureş. Proetnica 2016 se bucură, de asemenea, de sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti şi al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţului, Consiliul Judeţean Mureş.

Ovidiu Mălăncrăvean, primarul Municipiului Sighişoara, în scurtul său discurs, şi-a arătat deschiderea în a găzdui această manifestare culturală în această cetate pe care am moştenit-o şi care este locul ideal pentru o astfel de manifestare. În calitate de consilier prezidenţial, domnul Sergiu Nistor a înmânat domnului Volker Reiter Titlul care atestă înaltul patronaj pentru Proetnica 2016, semn că preşedintele României apreciază în cel mai înalt grad faptul că Proetnica fructifică una din marile valori ale ţării noastre - diversitatea culturală, dialogul interetnic. La rândul său, Irina Cajal Marin - Subsecretarul de Stat din Ministerul Culturii, este onorată şi foarte bucuroasă să poată fi din nou la Sighişoara, ca reprezentant al Ministerului Culturii.

Domnul Prefect Lucian Goga a ţinut să sublinieze rolul important al acestui eveniment în viaţa social-culturală nu numai a judeţului nostru, ci a întregii ţări.

La rându-i, Alexandru Câmpean - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, adresându-se oficialităţilor, participanţilor, a reiterat ideea de înţelegere şi bună conlucrare, fapt cunoscut că, în judeţul Mureş convieţuiesc paşnic cele mai multe comunităţi etnice, contribuind la dezvoltarea culturală, dar şi economică a întregului judeţ.

Un alt artizan care, alături de domnul Volker, a pus umărul la crearea festivalului Proetnica, este domnul Carol Konig în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale al Muzeelor şi Colecţiilor, onorat să participe la un eveniment de excepţie, deoarece, cu 14 ani în urmă, împreună cu domnul Volker, au fost promotorii ideii de a pune în valoare cultura minorităţilor naţionale, de a iniţia un dialog între culturi, iniţiativă ce a prins viaţă, dând roade prin acest festival, ce tinde să dăinuie peste ani ca unul dintre cele mai importante acte de cultură de acest fel atât din ţară cât şi din Europa. O astfel de întâlnire nu ar fi putut avea loc fără sprijinul minorităţilor naţionale care au participat din primul moment, dându-şi mâna într-o conlucrare benefică. Ministerul Culturii - Departamentul Relaţii Interetnice, cu sprijinul şi ajutorul Ambasadei germane din Bucureşti, cât şi alte instituţii şi autorităţi locale, reuşesc, an de an, ca festivalul Proetnica să crească în valoare prin programele artistice desfăşurate cât şi prin colocviile susţinute de diferiţi oameni de cultură pe teme de dialog multicultural.

Lasă un comentariu