Mureşeni la Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga", Vălenii de Munte, jud. Prahova, 14-19 august 2016 (I)

Distribuie pe:

Dacă, aşa cum se spune, la Botoşani „toate" se numesc Eminescu, la Vălenii de Munte, un mic orăşel din judeţul Prahova, „toate" se numesc Nicolae Iorga. Locuitorii acestei localităţi de pe Valea Teleajenului, trăiesc de peste o sută de ani, sub pavăza protectoare a acestui spirit enciclopedist, de formaţie istoric, de o uluitoare putere de muncă şi creaţie, un adevărat geniu, apostol al neamului pe care, din păcate, românii nu au ştiut a-l preţui cum se cuvine, acesta sfârşind, precum se ştie, în 1940, într-o perioadă istorică complicată. Preţuirea celor din Vălenii de Munte, ca şi a oamenilor luminaţi din ţară, a făcut ca aceştia să continue ceea ce a început Iorga în 1908, în această localitate, şi anume Universitatea Populară de Vară, care, firesc, îl are ca patron spiritual pe marele istoric.

Organizată de Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Prahova, Instituţia Prefectului judeţului Prahova, Direcţia judeţeană pentru cultură Prahova, Primăria şi Consiliul Local Vălenii de Munte, dar şi Centrul Cultural Vălenii de Munte, ediţia din acest an a fost densă, deosebit de interesantă prin temele abordate, dar şi atrăgătoare şi captivantă, prin personalităţile istorice şi culturale care au conferenţiat sau au fost prezente cu momente culturale. Auditoriul, format din iubitori de istorie din toată ţara, dar şi din Republica Moldova, a fost captivat de subiecte, interacţionând în finalul fiecărei prelegeri cu cei care au ţinut prelegerile, cu întrebări pertinente adresate acestora. Universitatea Populară de Vară, ca şi activitate, a avut şi o latură cultural-patriotică, ce s-a pliat perfect peste preponderanţa istorică a acesteia.

Clipele de deschidere au fost marcate de alocuţiunile oficialilor, chemaţi pe rând la microfon, de către cel care a fost organizatorul „din teren", foarte pertinent şi devotat cauzei, dl. Constantin Stere, director executiv la Direcţia judeţeană pentru cultură Prahova. Au vorbit personalităţi, cărora subsemnatul, le-a consemnat frânturi din cele spuse: Florin Constantin, primarul oraşului Vălenii de Munte: „Sunt convins că flacăra patriotismului va străluci şi va umple cu lumină atât lectorii cât şi cursanţii"; Bogdan Andrei Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova: „Ideea lui Iorga pentru această universitate a încolţit în anul 1904 şi a fost pusă în practică în 1908"; acad. Eugen Simion, de două ori preşedinte al Academiei Române: „E bine că aceste cursuri există şi se constituie într-o instituţie dintre cele mai vechi din ţară... Ministerul Culturii nu se ocupă de Universitatea de Vară. Consolarea e că nu se prea ocupă de nimic... Ministerul Culturii nu se ocupă de cultura română. Se ocupă de altceva. Aş avea multe de spus în această problemă... Iorga a gândit această universitate ca un spaţiu al românităţii. Acest spirit s-a păstrat. Nu tot timpul. Nu mereu pe faţă...Trebuie să ne păstrăm condiţia de români europeni în condiţiile invizibile a globalizării... Este un nou prilej de a vorbi despre Iorga. Trebuie şi să facem ceva pentru el... Iorga a fost şi un mare creator. Este momentul să gândim altfel proiectul Iorga...Vrem să publicăm câteva cărţi splendide ale lui, printre care o monografie a lui Ştefan cel Mare, publicată pe la începutul secolului XX"; acad. Valeriu Matei: „Sunt de 26 de ani, consecutivi, la Vălenii de Munte... Universitatea de Vară este un model cum românii se pot organiza pentru a-şi cunoaşte istoria şi spiritul... Numai împreună, abordând cu îndrăzneală, cu calm şi linişte, vom putea ajunge la un liman. Ştim cu toţii ce vrem, unirea până în 2018. Să luăm în calcul şi ceea ce avem de făcut mâine... Am adus de la Chişinău, de la Galeria «La Rond», mai multe expoziţii, rod al ICR «Mihai Eminescu» Chişinău: Expoziţia fotodocumentară «Brâncuşi - Pasărea măiastră», Expoziţia «Constantin Brâncuşi şi mişcarea românească de avangardă», Expoziţia fotodocumentară «Spătaru Milescu - mare enciclopedist, la 380 de ani de la naştere.»; Ionuţ Lupescu, fost Ministru al Culturii: „Avem nevoie de proiecte mari. Avem nevoie de continuităţi în bine... Superficialitatea e la putere, nu valorile... Ministerului Culturii i s-a subţiat din fonduri... Carol I nu a avut sânge românesc, dar a avut patriotism românesc... Investirea în cultură e o investire în educaţie... Unitatea naţională se realizează în primul rând prin unitatea culturală. Din păcate, în cultură nu avem nici după 26 de ani o strategie culturală naţională... A sosit timpul să reintroducem ţăranul român în actul cultural."

La finalul festivităţii de deschidere s-au depus coroane de flori cu panglici tricolore la bustul lui Nicolae Iorga, din apropiere, cei prezenţi, oficiali, lectori şi auditoriu, prinzându-se şi într-o „Horă a Unirii".

Comunicările au fost fiecare în sine conferenţieri-şcoală pline de substanţă, de adevăruri ştiute şi mai puţin ştiute, conferenţiarii captivându-i pe cei aproximativ 200 de cursanţi, din fiecare zi. De aceea voi încerca să redau separat, câteva idei ale fiecărui invitat să susţină comunicări, în speranţa că voi putea reda măcar câteva frânturi din bogăţia de date şi idei istorice, culturale şi politice, vehiculate.

 

Lasă un comentariu