Fonduri suplimentare pentru proiectul „Parc auto pentru sporturi cu motor"

Distribuie pe:

În şedinţa de săptămâna trecută, Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a aprobat mai multe măsuri pentru finalizarea proiectului „Parc auto pentru sporturi cu motor", astfel încât această investiţie să fie funcţională până la 31 decembrie 2018. Pentru realizarea obiectivului, a fost alocată suma de 25,5 milioane de lei, defalcată pe următorii ani, din fonduri proprii ale judeţului Mureş.

În expunerea de motive, se arată că finanţarea proiectului „Parc auto pentru sporturi cu motor" (sau „Transilvania Motor Ring", cum mai este denumit) a fost semnată la data de 13 mai 2010, între CJ Mureş şi SC Cooperativa Edile Appennino SCRL, lider al asocierii formate din SC Cooperativa Edile Appennino SCLR - SC Morani Impex SRL - SC Kasim Emaka SRL.

Valoarea proiectului este de 58,13 milioane lei, din care 19,04 milioane lei reprezentau finanţare prin Programul Operaţional Regional, 29,99 milioane lei cofinanţarea CJ Mureş şi 9,14 milioane lei TVA aferent cheltuielilor eligibile. Problemele întâmpinate în derularea proiectului au condus la întârzierea realizării obiectivului, respectiv nerespectarea de către antreprenor a clauzelor contractuale, în special a celor referitoare la termenul de realizare a lucrărilor, ceea ce a condus la rezilierea contractului începând cu data de 24 iunie 2016.

La data rezilierii contractului, au fost certificate lucrări în valoare de 22,4 milioane lei fără TVA, din care au fost plătiţi 20,16 milioane lei, la care se adaugă suma de 5,37 milioane lei reprezentând TVA-ul aferent sumei certificate. Din acestea, a fost rambursată de către finanţator suma de 15,91 milioane lei, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile şi TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile.

Actul adiţional de prelungire a duratei contractului de finanţare aprobat de consilierii judeţeni prevede suma totală de 25.539.651 lei, din care 25.198.025 lei - proiectare şi execuţie,132.329 lei - asistenţă tehnică, 117.470 lei - comisioane, taxe, cote legale, costuri de finanţare, 60.026 lei - cheltuieli de audit, şi 31.800 lei - cheltuieli de publicitate şi informare.

Reamintim că „Parcul auto pentru sporturi cu motor" se construieşte pe Dealul Cerghidului, prin transformarea fostului tancodrom al armatei într-un circuit de curse performant, care va putea fi utilizat pentru concursuri de automobilism, motociclism, ciclism, dar şi pentru competiţii de sporturi extreme, cum ar fi sărituri cu biciclete şi motociclete, skateboard sau role, dar şi schi fond şi biatlon.

Lasă un comentariu