Un american la Chișinău… sau/și despre „idioţii utili"

Distribuie pe:

Motto: „Văd viitorul R. Moldova numai în familia ţărilor UE. Noi am fost şi în alte uniuni şi ştiţi cu ce ne-am ales..."

(Nicolae Timofti, preşedintele R. Moldova)

Alăturarea de România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova"; „Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte"! Aceste emanaţii cerebrale ale ambasadorului american la Chişinău, în contextul mai multor fraze la fel de jignitoare ale discursului său ocazionat de Ziua Independenţei Republicii Moldova, sărbătorită la 27 august a.c, au avut darul de a irita opinia publică de pe ambele maluri ale Prutului, declanşând avalanşa unor comentarii critice la toate nivelurile de analiză ale celor două state româneşti.

Deşi nu m-aş hazarda să etichetez consecinţele declaraţiei sale drept „apocaliptice", cum consideră jurnaliştii de la Romaniacurata.ro - fiindcă te mai uiţi şi cine vorbeşte! -, totuşi nu le voi ignora probabilitatea, întrucât aspectul aparent insignifiant, la prima vedere, al personajului dobândeşte trăsături contrariante analizându-i biografia:

Să vedem, deci, cine este acest James Pettit!

„În 1978 a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, cu specializare în Studii internaţionale şi în limba rusă.

Între 1983 şi 1986 a fost funcţionar la Ambasada SUA de la Moscova, unde a ocupat poziţia de «general services officer» şi «political officer».

Între 19912 şi 1994 a revenit la Ambasada SUA din Moscova pe poziţia de consul general-adjunct.

Între 1995 şi 1997 a fost directorul Centrului din Washington al Programului pentru refugiaţii sovietici.

Între 2003 şi 2007 a revenit la Moscova, în calitate de consul general al Ambasadei SUA.

Între 2007 şi 2009 a fost adjunctul misiunii americane în Ucraina, la Kiev.

În 22 mai 2014 a fost numit ambasador al SUA în Republica Moldova de către preşedintele american, prezentându-şi scrisorile de acreditare la preşedintele Republicii Moldova în 30 ianuarie 2015.

În Raportul pentru Senatul american, care l-a validat în misiunea din Moldova, este apreciată experienţa sa în Rusia încă din perioada sovietică, cunoaşterea problemelor din regiune şi aptitudinile sale de limbă rusă."

Asta e! Iubirea e o treabă foarte mare, nu ne putem opune. Când eşti deştept, poţi face pe prostul. Invers - nu! În situaţii speciale, coeficientul de inteligenţă al unei persoane trebuie să se manifeste cât mai discret. În mod cert, James Pettit este diplomat cu experienţă în Rusia încă din perioda sovietică, cu relaţii puternice în mediul politic şi de afaceri rus.

La Chişinău a venit cu lecţia învăţată, prea puţin sinchisindu-se de efectele discursului său, demonstrând nu absenţa capacităţii de anticipare a reacţiilor publicului, ci aroganţa celui cu „spatele acoperit". Acoperit de cine? De americani? Parcă nu i-aş crede atât de inabili diplomatic într-un moment de criză… psihologică, în care nu ar fi recomandabil să supere un coleg NATO -fie acela chiar un pion mititel, precum România, dar bun de băgat la înaintare într-o prezumtivă chelfăneală cu ruşii. Fiindcă, oricum şi de oriunde am privi lucrurile, în momentul de faţă suntem în poziţia unor „idioţi utili" - ca şi moldovenii, de altfel. Sintagma nu-mi aparţine, mă voi explica mai târziu. Să nu ne facem iluzii că am avea prin preajmă vreun vecin ori vreun colaborator care ne iubeşte la disperare. Din disperare… poate! În pierdere de viteză.

Să revenim la temă, analizând sumar contextul în care acest ambasador - a cărui expulzare este cerută de tot mai numeroase voci basarabene - şi-a rostit discursul (singurul!) cu care va intra în istorie!

Deci, Chişinău, 27 august 2016. Paradă şi proteste, îmbrânceli şi scutieri cu gaze larimogene. „Autorităţile Moldovei organizează «sărbătoarea» ca şobolanii în cuşcă, păziţi de mii de poliţişti, reprezentanţi ai SIS şi «băieţi de gardă» ai lui Plahotniuc", remarca jurnalistul Dmitrii Ciubaşenco, aflat printre protestari.

„Printre oamenii aflaţi pe bulevard, aşteptând parada, răzbate ştirea că, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, protestatarii aflaţi în jurul Catedralei, cărora nu li s-a permis să intre în PMAN, aveau să fie liniştiţi de poliţie cu gaze lacrimogene! - consemnează ex-deputatul Ion Popescu. - Mulţimea de privitori, aflată pe tot traseul Bulevardului, în spatele lanţului de poliţişti, avea să aplaude însă, încântată, fiecare secvenţă a Paradei. De pe un clip video postat de ZdG, am mai aflat că de măsurile sporite de securitate s-au «bucurat» şi trei distinşi deputaţi din Primul Parlament al Ţării, semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, care au fost opriţi să depună flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare. «Nu pentru o astfel de ţară am semnat Independenţa!», şi-au exprimat ei dezamăgirea, în timp ce vigilentul poliţist s-a scuzat: «Nu vă supăraţi, aşa au fost indicaţiile pe care le-am primit!».

Cu acest prilej festiv, Nicolae Timofte, preşedintele ţării, a declarat presei că „Viitorul Ţării e în mâinile noastre, iar moldovenii vor avea avea succes, ca parte a UE, doar atunci când se vor maturiza la nivelul Ţărilor baltice…"

La rândul său, Anatol Şalaru, ministrul Apărării, a declarat: «Astăzi se împlinesc 25 de ani de când Republica Moldova şi-a declarat independenţa faţă de URSS - un adevărat imperiu al răului, care ne-a măcinat elita, fiinţa noastră naţională, tot ceea ce a fost mai bun pe acest pământ binecuvântat de Dumnezeu…. Astăzi am văzut cum Moscova continuă să ne sfideze Independenţa, huiduind - prin Usatâi, Năstase şi acoliţii lor - Armata Naţională şi oaspeţii veniţi alături de noi, nu doar pentru a sărbători, dar şi pentru a transmite un mesaj de susţinere a Independenţei, a suveranităţii şi integrităţii noastre. Ei au huiduit pe tinerii ostaşi aflaţi sub arme, au huiduit, totodată, limba, istoria şi cultura noastră. Prin astfel de manifestări antinaţionale, Usatâi şi Năstase sunt cutia de rezonanţă a Kremlinului…»."

„Parada militară, anunţată pentru ora 10, a început, practic, la ora 11,30, poliţiştii şi miile de oameni de pe trotuare suportând cu stoicism canicula, numai de dragul de a vedea parada. Prin faţa lor au defilat, mândri, peste 2.000 de militari aflaţi în cele 36 de unităţi de tehnică militară şi sisteme de armament din dotarea Armatei Naţionale. În premieră, la invitaţia Ministrului Apărării, la paradă au mai participat contingente din Brigada Garda «Mihai Viteazul» şi Asociaţia Tradiţia Militară - România, Academia Militară din Odessa - Ucraina, Garda de Onoare a Marelui Duce al Lituaniei «Gediminus - Lituania», Batalionul Gărzii de Onoare - Polonia şi trei reprezentanţi ai Regatului Regal Irlandez din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord."

Foarte frumos! Şi, atunci, de unde şi până unde, şi mai ales de ce asemenea declaraţii…. diplomatice venite de peste ocean? Oare, chiar de peste ocean? Cu atât mai mult cu cât însuşi preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, spusese clar:

„Personal văd viitorul Republicii Moldova numai în familia ţărilor Uniunii Europene, noi am fost şi în alte uniuni şi ştiţi cu ce ne-am ales. Acum suntem în stare să ne organizăm viaţa la nivelul altor societăţi şi state. (…) Sigur, este necesar ca Republica Moldova să aibă relaţii bune şi prieteneşti cu Rusia, însă trebuie să fim independenţi aşa cum noi dorim, nu cum ne dictează cineva."

În ce echipă joacă, oare, acest american „rătăcit" la Chişinău, conform căruia Moldova nu ar avea dreptul să se unească cu România, Moldova are altă istorie decât cea a României, moldovenii sunt alt popor decât poporul român, limba moldovenească este altceva decât limba română etc.????

„Ambasadorul SUA la Chişinău serveşte interesele Rusiei şi loveşte în interesul naţional al României, aliat strategic al SUA. - consideră jurnaliştii de la Romaniacurata.ro. - Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău pun la îndoială sinceritatea şi eficienţa Parteneriatului strategic dintre SUA şi România. James Pettit, diplomat american care serveşte la Chişinău interesele Rusiei în dauna României, tocmai a lansat propaganda antiamericană în România. Este îngropat proiectul Unirii Basarabiei cu România, deoarece aceste declaraţii vor fi percepute ca decizie fermă a SUA împotriva Unirii Republicii Moldova cu România!Politicienii români, oricum laşi în privinţa Unirii, vor avea un argument puternic împotriva unioniştilor: americanii nu acceptă Unirea, deci ea nu se poate face! Moldovenii antiunionişti vor susţine că SUA nu acceptă Unirea şi sunt de acord ca Moldova să fie în sfera de influenţă a Rusiei! Moldova va fi tratată ca un stat tampon între NATO şi Rusia! Se va declanşa o propagandă antiamericană în România din cauza acestei declaraţii iresponsabile!"

Eu n-aş merge chiar atât de departe cu… pronosticurile, dar aş trimite acasă, urgent, „cârtiţa" cu ambiţii machiavellice. Să-l analizeze ai lui!

„Acest diplomat susţine de fapt politica antiromânească a Moscovei, care îşi doreşte de mult o Moldovă Mare, creată prin unirea Basarabiei cu Moldova noastră, în afara României. Dacă nu, să rămână măcar o «ţară independentă» pe care să şi-o poată anexa ulterior, în momentul în care se va înţelege cu puterile vestice în acest sens. Se pare că americanii şi nemţii au bătut deja palma, mai sunt doar câteva ţări de convins. Pe noi oricum nu ne bagă nimeni în seamă. Întrebarea legitimă care se poate pune este: ne vom putea baza noi pe americani, dar şi pe ceilalţi aliaţi NATO, cu agende proprii, să ne apere în cazul ipotetic, dar nu şi atât de improbabil pe cât ar părea, în care armata rusă de ocupaţie din Basarabia ar primi ordinul de a ataca România în scopul reîntregirii «Statului Moldovenesc», independent şi suveran, care apoi se va alipi «din proprie voinţă» Federaţiei Ruse?" (Simona Popescu, „De ce afirmă americanii că «Moldova nu este România»", cotidianul.ro)

De unde sintagma din titlu: „idioţi utili"? Am citit deunăzi o informaţie care m-a oripilat. Orb şi surd la crimele abominabile comise de armata şi mercenarii europeni ai Statului Islamic, „Efraim Inbar, directorul Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA), o organizaţie care colaborează cu NATO şi guvernul israelian, afirmă că ISIS poate servi unor «scopuri strategice» ale Occidentului, cum ar fi subminarea Iranului, Hezbollahului, Siriei şi Rusiei (Salon.com.) Vestul ar trebui să şubrezească Statul Islamic, dar nu să îl şi distrugă. Un ISIS slăbit este preferabil unui ISIS distrus", a subliniat israelianul, respingând până şi argumentul că distrugerea acestuia ar aduce stabilitate în Orientul Mijlociu: „Stabilitatea nu este o valoare în sine. Aceasta este dorită doar dacă serveşte intereselor noastre. Instabilitatea şi crizele pot potenţa uneori schimbări pozitive". El l-a acuzat pe Obama că a „exagerat pericolul reprezentat de ISIS pentru a legitima Iranul drept actor responsabil în regiune". La câteva zile după apariţia acestui articol, un alt oficial din BESA, David M. Weinberg, a publicat şi el un articol similar, intitulat „Chiar ar trebui să fie distrus ISIS?", în Israel Hayom, o publicaţie înfiinţată de miliardarul Sheldon Adelson, apropiat premierului Benjamin Netanyahu. Weinberg apără teoriile colegului său şi se referă la ISIS cu termeni precum „idioţi utili", arătând că Iranul şi Rusia reprezintă, de departe, „un mult mai mare pericol decât Statul Islamic".

Dar să ne întoarcem la Chişinău! Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a reacţionat fără ezitare: „În calitate de fost preşedinte interimar al R. Moldova, care a semnat, cu preşedintele României de atunci, Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la Bucureşti, la 27 aprilie 2010), afirm cu toată tăria, că Republica Moldova nu are nicio şansă de modernizare, dezvoltare şi integrare europeană fără Ţara Mamă, România. Drumul european al Republicii Moldova trece prin Bucureşti!"

Ar fi foarte multe de spus încă, subiectul nu poate fi epuizat ca o bagatelă diurnă. Ambasadorul datorează scuze Moldovei şi României, poporului român.

Mihai Ghimpu are dreptate. Nu există alternativă pentru Moldova. Nu va fi uşor, dar cine nu riscă nu câştigă. E un timp grav, al opţiunilor fundamentale.

Doamne, dă-ne tuturor mintea românului de pe urmă!

 

Lasă un comentariu