Liturghie Arhierească la Mănăstirea Socolu de Câmpie, cu prilejul hramului

Distribuie pe:

Luni, 29 august 2016, cu prilejul sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, când a fost şi zi de post, Sfânta Mănăstire Socolu de Câmpie şi-a sărbătorit hramul. Programul sfintelor slujbe a început încă din seara zilei de duminică, 28 august 2016, de la ora 19,00, când s-a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, urmată de slujba Utreniei.

În ziua praznicului, luni, 29 august 2016, programul slujbelor a început încă de la orele dimineţii. De la ora 7,00 s-au oficiat Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul; la ora 9,00 a avut loc primirea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba-Iuliei; apoi a avut loc sfinţirea altarului de vară din incinta mănăstirii; la ora 9,30 s-a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească de către Înaltpreasfinţitul Irineu, în mijlocul unui sobor de 18 preoţi şi călugări, în frunte cu părintele Teodor Beldean - protopopul Reghinului. La ora 11,30 în Cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a sădit în sufletele celor prezenţi dragostea de Dumnezeu, de Sfânta Biserică, a semănat cuvântul Evangheliei pentru a aduce mângâiere sufletească, întărire în credinţă şi înălţare duhovnicească. Au urmat şi alte cuvântări, care au avut menirea de a întregi această sărbătoare de suflet. A avut loc şi slujba sfeştaniei şi binecuvântării chiliilor din cadrul acestui aşezământ monahal.

Satul Socolu de Câmpie este una din cele mai vechi aşezări româneşti din Transilvania. E atestat documentar în anul 1312 - posesiunea Zakol, dar, conform unei inscripţii, biserica de lemn datează din anul 1312. Este amintită în anul 1872 şcoala din lemn, care avea 81 de şcolari, iar la anul 1885 este menţionată casa parohială. O altă dată istorică demnă de consemnat este anul 1437, când a izbucnit răscoala ţăranilor români din Transilvania, ce a culminat cu Bobâlna, amintindu-se numele socolenilor: Ormenişan, Fricu, Boariu şi Luca, care, alături de ţărani din Ercea şi Voivodeni, au obţinut o biruinţă în lupta împotriva nobililor maghiari care îi subjugau. La anul 1871, la Socol s-a descoperit un depozit de bronz. Consemnăm, de asemenea, faptul că în Primul Război Mondial, au căzut pentru credinţă, neam şi ţară, 29 de eroi, ale căror nume au fost încrustate în piatra monumentului ridicat în anul 1935 de către ASTRA Reghin, prin dr. Eugen Nicoară. În cel de-Al Doilea Război Mondial, au mai căzut pentru pământul străbun românesc încă 21 de eroi.

În anul 1312 a fost zidită biserica de lemn, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil". Biserica veche de lemn, acoperită cu şindrilă, a fost vândută în anul 1938 parohiei Silivaşu de Câmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud, iar în acel an s-au început lucrările noii biserici existente, care s-au finalizat abia în anul 1968, când a fost şi sfinţită de Episcopul Emilian al Alba-Iuliei. Pictura a fost executată de pr. Nicolae Plămădeală, între anii 1962-1964. Biserica este înzestrată cu catapeteasmă şi mobilier sculptat din lemn de stejar.

În anul 1994, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscop al Alba-Iuliei (în prezent Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului), biserica a fost transformată în Mănăstire de călugări, sub patronajul Sfântului Ioan Botezătorul. În ziua de 29 august 1994, la sărbătoarea „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul", a fost resfinţit sfântul locaş, în urma lucrărilor de restaurare, de către Înaltpreasfinţitul Andrei. La data de 27 aprilie 1996, s-a sfinţit piatra de temelie a construcţiei chiliilor care vor adăposti obştea mănăstirii. În anul 1999, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Andrei, biserica s-a transformat în mănăstire de maici. La data de 20 mai 2000, s-a început construcţia unui corp de chilii cu patru nivele. Tot în anul 2000, s-a confecţionat poarta sculptată din stejar la intrarea în incinta mănăstirii. Cu ajutorul bunului Dumnzeu, toate lucrările au fost duse la bun sfârşit. Obştea mănăstirii de la Socolu de Câmpie este condusă de stareţa Bartolomeea Pop şi de preotul duhovnic prot. Simion Pop (fiu al satului).

Pomenirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una din comemorări cernită, plină de durere şi de pioasă aducere aminte pentru adevăraţii credincioşi. Biserica creştină, chiar din primele veacuri, a cinstit pe Sfântul Ioan Botezătorul, iar la ziua Tăierii Capului, au moştenit această adâncă şi tristă durere, postind. Pentru că Sfântul Ioan Botezătorul era atât de sincer şi atât de bun încât nu există suferinţă omenească căreia să nu-i aducă alinare, credincioşii îi oferă aleasă cinstire. Viaţa sa, jertfa sa supremă au fost primele pilde a noii Legi de trăire şi urmare a Mântuitorului Hristos.

Sfintele slujbe care s-au săvârşit la Mănăstirea Socolu de Câmpie, în ziua de 29 august 2016, cu prilejul hramului, au adus tuturor celor prezenţi mângâiere sufletească, întărire în credinţă, înălţare duhovnicească. Nădăjduim că Sfânta Mănăstire Socolu de Câmpie va fi, alături de celelalte mănăstiri din Transilvania, un bastion de apărare a credinţei strămoşeşti şi o promotoare a virtuţilor neamului nostru românesc.

Lasă un comentariu