Dascăli mureșeni - PREOT GHEORGHE MAN

Distribuie pe:

Moto: „Astăzi, trebuie să ne întoarcem la lucrurile ancestrale și, mai ales, la lumina dintâi sub care Dumnezeu i-a dăruit omului din energia lui vie și vindecătoare… Sufletul este Dumnezeu." (Dorel Vișan)

S-a născut la data de 5 octombrie 1951, în satul Idicel Pădure, din părinții Ioan și Maria. Clasele primare și gimnaziale le-a urmat la Școala Generală din satul natal.

Din 1966 până în 1970, a urmat cursurile Liceului nr. 1 „Petru Maior" din Reghin, după care a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1974, fiind licențiat în teologie.

Dirigintele de liceu, prof. Ioan Crișan, l-a îndrumat spre haina monahală, sesizând în el sensibilitate și o profundă apropiere de colegi și de toți cei din jurul lui.

În anul 1974, s-a căsătorit cu Florina Aurelia Borda, cu care are doi copii - Teofil Gabriel Man și Iustin Claudiu Man, ambii preoți.

Între anii 1975 și 1983, a fost preot la Idicel Pădure, după care a fost transferat la Parohia ortodoxă din Ungheni, iar din anul 1996 până în prezent este preot la Parohia Târgu-Mureș IV, din cartierul Unirii.

Ca inspector școlar de religie la Inspectoratul Școlar Județean Mureș a funcționat până în anul 2013. Mergea din școală în școală, așa cum făcea pe vremuri marele reprezentant al Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai, director al Școlilor Naționale Românești din Transilvania, ajutându-i cu mare aplecare pe profesorii, învățătorii și preoții satelor.

În Ungheni (azi, oraș), a fost nu numai preot, dar și profesor de religie, fiind foarte apropiat de copii.

Între anii 1990 și 1996, a predat, cum aminteam mai sus, și disciplina religie.

Ca inspector școlar de religie, a vizitat Școala Gimnazială „Petru Maior" din Căpușu de Câmpie, comuna Iclănzel, asistând chiar și la mine la două ore de istorie.

Preotul Gheorghe Man a simțit întotdeauna că între școală, familie și religie există o mare legătură, pentru că „Domnul Dumnezeu îl preamărește pe om, iar omul preamărește cultura".

Lasă un comentariu