FESTIVALUL „VAIDACUTA - SATUL MEU" ȘI „FIII SATULUI"

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, timp de trei zile, culminând cu ziua de 28 august 2016, satul Vaidacuta, aparținând de comuna Suplac, primar Szakács Bela, s-a aflat în sărbătoare.

Sărbătorile acestui sat mureșean au început cu o zi la țară destinată copiilor și tinerilor dornici să cunoască obiceiurile și datinile satului românesc, apoi, seara de poezie dedicată iubitorilor acestui gen, un atelier de pictură dedicat copiilor talentați, expoziția cu aceste picturi, culminând cu „Întâlnirea fiilor satului".

Am avut posibilitatea de a vizita localitatea datorită prietenul nostru, un cititor al cotidianului „Cuvântul liber", Virgil Șuteu, fiu al satului. O primă vizită am făcut-o la Biserica Ortodoxă Română cu hramul „Mihail și Gavriil", lăcaș de rugăciune ridicat în anul 1930, așa cum reiese din Pisania așezată deasupra ușii de la intrare. Ne oprim la Monumentul din curtea lăcașului de rugăciune, pe a cărui placă de marmură sunt trecuți 18 eroi, căzuți pe câmpul de luptă între anii 1914-1919. Vaidacutenii nu i-au uitat nici pe cei căzuți în Al Doilea Război Mondial, cărora le-au ridicat un frumos monument, donat satului de către Cooperativa Agricolă „Fântâna Voievodului", înființată prin efortul inginerului Vasile Baciu, fiu al satului.

În cadrul celor două manifestări culturale, „de suflet" pentru vaidacuteni - Festivalul „Vaidacuta - satul meu" (aflat la ediția a V-a) și „Întâlnirea fiilor satului" (aflată la cea de a VIII-a ediție), pe un pliant, pe care l-am primit ca musafiri, am găsit un frumos citat pe care îl redau: „Nu uita: în Vaidacuta ești binevenit, iar la plecare ești binecuvântat".

Am mai vizitat „Casa tradițională", un mic muzeu, ghid fiindu-ne Vasile Chirilă, organizator voluntar.

În după-amiaza zilei de sâmbătă au început să sosească musafirii - peste 300 - și un numeros grup de copii talentați ale căror lucrări au fost adunate într-o expoziție, seara culminând cu un frumos foc de tabără.

Duminică, 28 august 2016, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către trei preoți invitați, iar localnicii au oferit tradiționala masă. După-amiază, pe scena în aer liber, s-a desfășurat un program artistic susținut de Mihaela și Ciprian Istrate, împreună cu Ceterașii de pe Câmpie, Ceterașii din Ceuaș și soliștii vocali Leontina Pop, Monica Pârlea, Ovidiu Furnea, Mihai Petreuș, Ileana Moldovan, Nelu Șopterean.

La manifestările satului Vaidacuta, organizate de Asociația „Vaidacuta - satul meu", au participat Dan Leon Bucur - viceprimarul comunei Suplac, Octavian Popa - fost primar al municipiului Târnăveni, protopopul de Târnăveni Sergiu-Mihail Dumitru.

Au fost trei zile de veselie, voie bună și distracție, iar cei care au luat parte și le vor aminti mult timp cu plăcere.

 

Lasă un comentariu