PRIORITĂȚILE UNUI NOU PRIMAR

Distribuie pe:

Am ajuns în comuna Chiheru de Jos datorită prietenului nostru, Aurel Oltean, fiu al satului, care mi-a propus să-i vizitez satul. Am acceptat invitația și, în ultima zi a lunii lui Gustar, după ce am străbătut cei 40-45 de kilometri, am ajuns în comună. Aici, am vizitat localitatea cu case frumoase, m-am oprit la Primărie, unde am văzut placa pe care stă scris că această clădire a fost renovată între anii 2005- 2006. Am admirat frumusețea sediului acestei instituții, am făcut cunoștință cu secretara instituției și cu edilul-șef. Pentru a afla care sunt prioritățile unui primar, am purtat un scurt dialog cu cel care, de la 5 iunie 2016, se află în fruntea acestei comune.

- Domnule primar Eremia Pop, sunteți la primul tur de scrutin la conducerea comunei Chiheru de Jos. Pentru cititorii noștri, vă rog să ne spuneți câteva date despre persoana dumneavoastră.

- Sunt născut în această comună. După terminarea celor șase clase am plecat la Brașov, unde mi-am continuat studiile liceale și apoi facultatea. După absolvire am fost repartizat ca stagiar la fosta „Republica" din Reghin, apoi am fost viceprimar și primar. La Chiheru de Jos am revenit, aici, unde am pământ, unde am și cumpărat și am încropit o mică firmă de agricultură și am constatat ca sunt la vârsta când nu doar așa pot face lucruri benefice pentru satul meu. Acestea au fost argumentele pentru care am candidat la Primărie.

- Care sunt satele aparținătoare comunei?

- Satele aparținătoare sunt Chiherul de Sus, Urisiul de Sus și Urisiul de Jos. Așadar, sunt patru sate, fiecare cu specificul său. Dacă cele două Chihere au apă potabilă, au nevoie de canalizare, în schimb Urisiu de Sus și de Jos au nevoie de apă potabilă, ceea ce urmează să se realizeze în viitor.

- În acest prim mandat, care sunt planurile edilului-șef ?

- Prioritatea pentru cele două Chihere ar fi canalizarea și legarea celor patru sate la rețeaua de apă și canalizare. O altă problemă pe care vreau s-o încep, cât de curând, este repararea și construcția de poduri și podețe. Aceste probleme sunt valabile pentru toate cele patru sate. Apoi, căi de acces și intrarea în sate.

- Câți locuitori are în prezent comuna Chiheru de Jos?

- În jur de 1.000 de locuitori. Cel mai mare este Chiheru de Sus, cu 480 de locuitori, Chiheru de Jos, cu 440 de locuitori, Urisiu de Sus cu 420 de locuitori și Urisiu de Jos cu 360 de locuitori. Pe raza comunei nu avem industrie, locuitorii se ocupă cu agricultura. Avem o fermă mare de vaci, o fermă de mică industrie la Urisiu de Jos, care produce subansamble.

- În această localitate există o manifestare culturală intitulată „Zilele Chiherene". Care va fi situația din acest an?

- Am discutat cu consilierii, și am hotărât amânarea sărbătorii. Încercăm să găsim o soluție pentru că părerile sunt împărțite. S-ar putea să optăm, așa cum fac alte sate, pentru sărbătoarea „Fiilor satului".

Lasă un comentariu