Festivalul Fanfarelor, Sighișoara 2016

Distribuie pe:

Din 2004, în prima duminică din luna septembrie, la Sighișoara, se desfășoară Festivalul Fanfarelor, ajuns la a XIII-a ediție, organizat de Primăria Municipiului.

Anul acesta, punctul de atracție au fost spectacolele susținute de Fanfara „Valurile Dunării" din Galați, Fanfara „Promenada" din Câmpia Turzii, Fanfara Municipiului Reghin și Fanfara „Sighișoara".

Tonul acestui maraton muzical a fost dat odată cu apariția, în pas de defilare, a acestor formații străbătând centrul orașului, urmată de un minirecital susținut în Parcul Central, apoi concertul s-a desfășurat pe scena instalată în Piața Cetății Medievale.

În deschiderea concertului, în alocuțiunea sa, primarul Ovidiu Mălăncrăvean a adus elogii acestui eveniment cultural și mulțumiri organizatorilor, celor patru formațiuni participante, cărora le-a înmânat diplome din partea Municipiului.

Fanfara „Valurile Dunării" aparține de Centrul Cultural „Dunărea de Jos", for cultural care funcționează sub tutela Consiliului județului Galați și reunește instrumentiști cu studii de specialitate, deținând un repertoriu bogat. Începând cu anul 2005, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, Centrul Cultural „Dunărea de jos" face posibilă organizarea și desfășurarea festivalului internațional de fanfare „Iosif Ivanovici".

O altă formațiune muzicală demnă de toată lauda este Fanfara „Promenada", ce a luat ființă în 2001 pe lângă Primăria din Câmpia Turzii (sponsorul principal), actualmente în subordinea Centrului Cultural Municipal Câmpia Turzii, în componența căruia activează două trupe de dansuri populare, un numeros grup coral, actuala fanfară și o formație de teatru. Fanfara este formată din elevi și din câțiva veterani din Fanfara sindicatelor de altă dată. Potrivit domnului Radu Sorin Sălăjean - dirijorul fanfarei, la Câmpia Turzii se intenționează formarea unei Școli populare de artă privată. Fanfara din Câmpia Turzii deție un palmares bogat de diplome, participând la diferite festivaluri atât în țară cât și în afara hotarelor ei, având în componență 21 de membri.

Fanfara municipiului Reghin, purtând amprenta unor vechi tradiții muzicale săsești, este condusă de Alexandru Papai, care a intrat în această formațiune muzicală încă de când era elev. Are o activitate foarte bogată, de primăvara devreme și până toamna târziu, fiind invitată la diferite evenimente.

Despre Fanfara Sighișoara, deși istoric vorbind are tradiție, odată cu plecarea sașilor în Germania lucrurile au stagnat, doar din 2006 fanfara a reintrat pe făgașul normal. Deține un palmares muzical foarte bogat, unul dintre susținătorii de nădejde și component al formației este domnul Ambrozie Munteanu.

Așadar, în prima duminică din septembrie, am ascultat muzică de promenadă, muzică pentru defilare, valsuri, uverturi, selecțiuni din opere și operete.

 

Lasă un comentariu