Înscrierea copiilor la școală sau la grădiniță, fără analize medicale!

Distribuie pe:

Printr-un ordin comun, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au stabilit, anul trecut, documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România, iar aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale.

În consecință, Ministerul Sănătății îi informează pe cei interesați că singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniță sau școală sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil.

„Dorim ca publicul și, în special, părinții, să fie informat asupra unor elemente esențiale pe care ar trebui să le cunoască pentru a lua decizii și a acționa în mod responsabil pentru sănătatea copiilor lor: prezența nazală și (sau) faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă și nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic; testele (analizele medicale) pentru grădiniță nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adică nu pot fi interpretate așa încât să dea indicații asupra unui pericol real la care sunt expuși ceilalți cunoștințele sale copiilor astfel încât aceștia să se bucure nu numai de citit, ci și de natură, să înțeleagă mai bine ce înseamnă munca pământului și roadele pe care acesta ni le oferă.

Programul a mai cuprins excursii atât la bisericile fortificate de la Viscri și Saschiz cât și plimbări la fermele din zonă unde membri ai comunității școlare în care intră respectivul copil; efectuarea acestor teste (analize), interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz - administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecințele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primește antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenți la antibiotice ce pot fi ulterior transmiși mai departe în comunitate", precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă suține că Ministerul Sănătății încurajează instituțiile din domeniul sanitar, unitățile școlare și medicale să informeze corect populația despre lipsa beneficiilor unor asemenea testări. La fel de important este să nu se încurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea" unor germeni care există în organism în mod normal.

Lasă un comentariu