Părintele Mihail Goia, de la Mănăstirea „Sfântul Ilie" din Toplița a plecat la Domnul

Distribuie pe:

În drumurile mele în sus și-n jos pe valea Mureșului, am poposit adesea la Mănăstirea „Sf.Ilie", de la Toplița. Am fost de fiecare dată bine primiți de starețul Emilian Telcean, care ne punea adesea în legătură cu predecesorul său, părintele Mihail Goia, ajuns nonagenar.

Mănăstirea „Sfântul Ilie" din Toplița ne e dragă înainte de toate fiindcă de aici a plecat în lume primul Patriarh al României, Elie Miron Cristea, dar și fiindcă aici a fost tuns în monahism, în 1990, Î.P.S. Andreicuț, actualul Mitropolit al Clujului, când stareț era părintele Mihail Goia.

Mai ales când îl însoțeam pe Î.P. S. Andrei, întâlnirile cu părintele Goia erau emoționante. Stăteam și-l ascultam, pentru că nu doar că avea har de povestitor, dar și avea multe de spus.

Deși nu a mai fost stareț din 1995, a rămas în această mănăstire, la Toplița, localitate în care s-a și născut la 23 noiembrie 1927. (În același an cu tatăl meu, Grigore, plecat dintre noi cu mai bine de 20 de ani!

Părintele Goia ne-a părăsit de curând, la 31 august 2016, la 90 de ani!

Va rămâne însă în memoria noastră ca unul dintre cei mai străluciți monahi transilvani, unul de care se leagă nu doar istoria Mănăstirii „Sf. Ilie" de la Toplița, ci și a Mănăstirii de la Nicula, unde a fost stareț între 1955 și 1957.

Lasă un comentariu