Mureșeni la Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga", Vălenii de Munte, jud. Prahova (III)

Distribuie pe:

Comunicările au fost fiecare în sine conferențieri-școală pline de substanță, de adevăruri știute și mai puțin știute, conferențiarii captivându-i pe cei aproximativ 200 de cursanți, din fiecare zi.

Acad. Răzvan Theodorescu a ținut și prelegerea „Tranzacția mentalului românesc". Și de la aceasta, câte idei: „Actualmente, România nu are niciun om politic... Există însă și dinastii de politicieni. Dinastia care a întemeiat Partidul Liberal a fost cea a Brătienilor: (cei mai importanți)... I.C. Brătianu, fiul său - Ioan I.C.Brătianu și fiul acestuia, Gheorghe Brătianu, acesta din urmă medievist de talie europeană, mort la Sighet... De la 1848 și până la venirea comuniștilor în 1948, brătienii a fost implicați în mod diferit în istoria țării... În anul 1918, România și Serbia erau considerate la Paris „state cu interese mărginite"... Aș institui votul censitar, nu pe bază de avere, ci pe bază de studii... Statalitatea și unitatea națională sunt lucruri care nu pot fi negociate... Sunt partizanul periodicizării la sânge a perioadei totalitare... Trebuie lucrat între tranzacție și intransigență. Noi, istoricii, trebuie să lucrăm cu penseta în acest domeniu....Din păcate, suntem într-o stare de adormire totală... Am adresat de curând o scrisoare noului primar general al Capitalei, pentru ca statuia lui Ferdinand, întregitorul, să fie mai vizibilă și să fie mutată în Piața Victoriei, unde a fost statuia Soldatului sovietic, pentru a marca cei 100 de ani de unitate....".

Acad. Ioan-Aurel Pop, rector al Universității Babeș-Boyai din Cluj-Napoca, a susținut prelegerea cu tema „Actul Unirii de la 1599-1600, înfăptuită de Mihai Viteazul". Domnia sa a spus, printre altele. „Mihai Viteazul a realizat ceva unic... Nicolae Olahus înseamnă Nicolae Românul... Avem un text în care, înainte de o bătălie, Mihai Viteazul le-a spus soldaților că sunt urmașii romanilor și le cerea o glorie ca a înaintașilor... Un fapt de o covârșitoare importanță a fost înfințarea Bisericii Mitropolitane Ortodoxe la Alba-Iulia, sub jurisdicția bisericii din Țara Românească... Mihai Viteazul a dus o politică proprie în folosul țării sale și al creștinității... În toamna anului 1599, în 3 săptămâni, Mihai Viteazul a ocupat Transilvania... A numit, în aprilie 1601, arhiepiscop pe Ioan din Prislop... S-a ocupat în Transilvania de bisericile românești și de preoții români. El a poruncit ca preoții români să fie scutiți de robotă (Ei aveau palmele bătătorite de la muncă) și să fie puși pe același plan cu ceilalți preoți: sași, unguri și secui... Românii din Transilvania au fost încurajați în ideea că au un domn de-al lor... Actul lui Mihai Viteazul a fost un act de antecedență, de ceea ce s-a întâmplat în 1918... După o mie de ani de despărțire, a venit suta de ani de unitate.". Subsemnatul a fost cel care, din sală, a pus o întrebare domnului academiciam Ioan-Aurel Pop, cu privire la faptul că, actualmente, în stema României, în heraldica Transilvaniei nu se regăsește niciun element românesc, fiind reprezentați și sașii și maghiarii și secuii, numai românii nu! Mi-a dat dreptate dl academician, la discuție intervenind și dl Petre Țurlea care a spus: „În anul 1990, în Parlamentul României, am cerut introducerea unui semn heraldic românesc în stema Transilvaniei, dar am fost chemat într-un birou unde mi s-a cerut retragerea acestei propuneri pentru... a nu supăra U.D.M.R.-ul!". Fără cuvinte!

Tot dl acad. Ioan-Aurel Pop a susținut și prelegerea: „A fi român la începutul mileniului al treilea - câteva considerații istorice". Spunea cel mai tânăr academician al Academiei Române: „Toate popoarele sunt preocupate de identitatea lor. Toate popoarele mici au asemenea preocupări... Italia are 60% din patrimoniul UNESCO... Avem cel mai mare stat din sud-estul Europei. Suntem cel mai mare popor din zona aceasta... De la Nicolae Olahus până la Iorga și Brătianu, s-a încercat să se arate cine suntem... Astăzi niciun specialist serios nu se mai îndoiește de identitatea noastră... Unii au spus că suntem la origini daco-romani, alții că suntem cumani... Au predominat extremele. O extremă a fost aceea că suntem vechi de câteva mii de ani, iar alta, ce ține mai mult de istoriografia inventărilor, că suntem un grup firav etnic, format în epoca modernă... Identitatea este felul de a fi și de a ne simți bine împreună, pe câteva criterii precum: limba, originea, religia, credința (nu neaparat în această ordine), teritoriul, obiceiurile, tradițiile etc. Luate separat, nu au relevanță. Luate împreună, în interactivitate, dau identitatea... S-a pus și se pune problema: dacism versus latinitate... Poporul român s-a născut din mai multe elemente etnice. Nu există popor pur. Popoare neamestecate nu există pe lume... Exista un element autohton, traco-dacic. Apoi a venit elementul cuceritor, latinofonii (romanii). Al treilea element a fost cel migrator, cu elementul slav preponderent. (Astăzi, 15 % din cuvintele limbii române sunt de origine slavă. În procent de 79-80% sunt de origine latină, iar 5-6% sunt de alte origini.)... Sunt lingviști care susțin că limba română e mai latină decât italiana... Sistemul verbului e elementul fundamental... Românii erau menționați în secolul al IXlea, deși o propoziție precum „Torna, torna, fratre" este localizată de a fi spusă mult mai devreme... Până în secolul al XIX-lea, eram numiți valahi... Identitatea noastră s-a născut pe un teritoriu relativ bine precizat... Etnogeneza poporului român a durat aproape 1000 de ani, între sec. I î.e.n și sec I e.n. și până prin secolul al IX-lea, aproximativ....În secolele al XIV-lea și al XV-lea a fost un slavism cultural. În secolul al XIV-lea, scriam în română cu litere chirilice... Biserică nu înseamnă clădire, cum credem noi, ci adunare... Ungurii s-au crezut huni până s-a văzut că sunt două popoare diferite... În Transilvania, preoții și învățătorii au ținut făclia neamului... Rumâni și vlahi înseamnă același lucru... Ion Rațiu a spus în 1894 din boxa acuzaților, celui care prezida Tribunalul de la Cluj, împotriva românismului: Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă..."

Dr. Georgeta Filitti, nora istoricului Ioan Filitti, a prezentat „Volumul V (partea I și a II-a) din Discursurile parlamentare ale lui Nicolae Iorga", care s-au publicat în 6 volume (primele două de către acad. Valeriu Matei, aduse de către acesta, aproape clandestin în țară) și următoarele, în țară, la Ploiești, conferențiind, de asemenea, și pe tema „România, viața cotidiană (1916-1918)". A spus domnia sa: „Nicolae Iorga a menținut nădejdea și speranța când în primul război mondial o parte din populație și armata s-au refugiat în Moldova... La remarca lui Iorga, spusă reginei Maria, cum că nu este pâine, aceasta i-a răspuns: „Știam că sunt suverana lui Iorga, nu și brutarul lui"... Situația sanitară la refugiul din Moldova a fost dezastruoasă. „Gripa spaniolă" a făcut mai multe victime decât pe frontul de luptă... Spitalele aveau, mai tot timpul, lipsuri de materiale sanitare, ce au fost compensate parțial de marea dăruire a surorilor (voluntare) și bărbaților și medicilor, care-i îngrijea pe răniți și bolnavi, inclusiv francezi... Plecarea tezaurului în Rusia a însemnat securizarea lui într-un spațiu considerat prieten. Tezaurul nu însemna numai aurul. Erau documente, opere de artă, bijuterii. Iorga își trimite și el o lădiță cu documente. În 1935 și 1957, Rusia trimite ceva documente, dar nu și lădița lui Iorga... Nu cred că mai avem ce aștepta privind tezaurul din Rusia. Au fost momente diferite, de la negarea completă a existenței acestuia în Rusia, până la „să vedem ce a mai rămas". Oricum, multe din valorile acestui tezaur s-au vândut la Case de licitații din Occident!! Tezaurul are o mare valoare culturală, dar cred că e un tezaur pierdut pentru români.". Aici a intervenit dl acad. Răzvan Theodorescu care a spus: „Sunt sigur, ca istoric, că niciodată nu i se va da României nimic.".

Lasă un comentariu