„ZIUA PORȚILOR DESCHISE" LA CENTRUL DE RECUPERARE ȘI REABILITARE NEUROPSIHIATRICĂ-CRRN LUDUȘ

Distribuie pe:

Sub îndrumarea Consiliului Județean Mureș și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, la CRRN Luduș avut loc, în ziua de 1 septembrie 2016, a doua ediție a „Zilei porților deschise". Evenimentul, gândit ca o modalitate simplă de evidențiere a transparenței activității întregii echipe și a responsabilității fiecărui angajat în parte, dar și ca un schimb de experiență între specialiști din diferite centre românești de îngrijire și asistență socială, a fost inițiat și pregătit de domnul Ovidiu Baghiu, șeful Centrului, împreună cu cei șaptezeci și patru de angajați ai instituției, cu implicarea unora dintre beneficiari, cu sprijin primit din partea autorităților locale, a unor parteneri și sponsori.

Gazdele, tineri beneficiari, fete și băieți, echipați în costume populare românești, încinși cu panglici tricolore roșu, galben și albastru, entuziasmați de importanța evenimentului mult așteptat, beneficiari ceva mai în vârstă, care se puteau deplasa doar în cărucioare sau cu ajutorul dispozitivelor de mers, tinere doamne angajate, frumoase și elegante, omniprezentul domn Ovidiu Baghiu, toți cu chipul numai zâmbet, i-au întâmpinat și primit cu dragoste și bucurie pe fiecare invitat sau simplu vizitator, câteva zeci la număr.

Din respect și prețuire pentru gazde, dintr-un veritabil sentiment de solidaritate cu semenii aflați în dificultate, din dorința de a-i încuraja pe angajații Centrului să continue nobila misiune pe care și-au asumat-o în numele societății românești, doritori să învețe din experiența lor, au participat la „Ziua porților deschise" de la CRRN Luduș domnii Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, însoțit de întreaga sa familie, de viceprimarul Kis Istvan, de consilieri locali, de reprezentanți ai ISU Luduș, Poliției Luduș, Spitalului orășenesc, societățile comerciale și familia Cozma, ca principali sponsori, Ovidiu Dancu, vicepreședinte al CJ Mureș, Schmidt Lorand, directorul DGASPC Mureș, doamnele Corina Vasiliu, șefa delegației județului Cluj, Emma Balint, șefa Centrului de Îngrijire și Asistență Câțcău-Cluj, Ana Maria Cândea, șefa CRRN Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, Rodica Pop, directorul general al DGASPC Bihor, Mariana Lup, din Oradea, Elisabeta Popa, șefa CRRN Galda de Jos, județul Alba, domnul Mircea Branda, directorul CRRPH Mediaș, ca reprezentant al județului Sibiu, fiecare însoțit de un număr de specialiști din domeniul îngrijirii și asistenței sociale. Din orașul Iernut au venit doamna Maria Anton, președinta „Asociției Rază de soare", însoțită de doamna Maria Moldovan. Doamnele Viorica Sand, Monica Cerghizan, Corina Suta și Minerva Șanta, au alcătuit delegația CITO, din satul Căpușul de Câmpia, comuna Icănzel. Asociația „Impuls", din Luduș a fost reprezentată de doamna Mărioara Șofron.

După plăcuta repriză de socializare dintre invitați, angajați și beneficiari desfășurată în foișoarele și în fața celor 30 de panouri împodobite cu sute de imagini color, relevante pentru istoria celor doi ani de existență a CRRN Luduș, au fost vizitate recentele dotări din curtea exterioară, expoziția de obiecte decorative realizate de beneficiarii Centrului, cabinetul medical, sălile de tratamente, sălile de zi, dormitoarele, toate în perfectă stare de curățenie și ordine.

Partea principală a întâlnirii a avut loc în sala de mese a instituției, transformată ad-hoc în sală de festivități. Sfințitul preot Ilie Dăian, parohul Bisericii cu hramul „Tuturor Sfinților", din parohia ortodoxă Luduș III și duhovnic al beneficiarilor de la CRRN Luduș, a înălțat rugăciune către Dumnezeu, mulțumindu-I că aici este tratat întâi sufletul, apoi trupul semenilor noștri. Pentru toate faptele bune care se petrec zilnic în centrul ludușean i-a felicitat și binecuvântat pe domnul Ovidiu Baghiu, pe toți colaboratorii și sprijinitorii săi.

Impresia generală că tânăra echipă de la CRRN Luduș, competitivă și bine pregătită profesional, a reușit să identifice nevoile fiecărui beneficiar, să-i înțeleagă și să-i ajute să fie activi, optimiști, să se implice în viața comunității, a fost întărită și de bogatul, reușitul și îndelung aplaudatul program artistic prezentat de beneficiari: suită de dansuri populare românești, recital de vechi cântece populare românești, recitarea unei poezii, creație proprie, în versiune românească și maghiară, dans ritmic sincronic. Despre activitatea centrului au avut numai cuvinte de laudă domnii Ovidiu Dancu („Privită și din exterior și din interior, activitatea CRRN Luduș este una performantă și merită alocațiile masive de la bugetul CJ Mureș și toate sponsorizările"), Cristian Moldovan („Cu siguranță, după această „Zi a porților deschise" cu toții vom fi mai buni"), Schmidt Lorand („De multe ori mă întreb de unde mai are domnul Ovidiu Baghiu atâta energie pentru lărgirea și perfecționarea activităților"), precum și conducătorii delegațiilor din județele Alba, Bihor, Bistrița, Sibiu și Cluj. A făcut o impresie deosebită alocuțiunea domnului Ovidiu Baghiu. În cuprinsul ei, a detaliat lunga listă a reușitelor din anii 2015 și 2016, multe dintre ele datorate sponsorilor cu suflet mare și cu dare de mână: pelerinaje la mănăstiri ortodoxe transilvane, excursii și vizite în locuri pitorești din România, participare la partide de pescuit pe lacurile din aproprierea Ludușului, „concediu" la Marea Neagră, amenajări și dotări de strictă necesitte, dotări în curtea și în clădirea instituției.

În interviul acordat, în exclusivitate, pentru ziarul „Cuvântul liber", domnul Schmidt Lorand a declarat: „CRRN Luduș este în structura instituției pe care o conduc, motiv pentru care mă interesez îndeaproape cum merg treburile aici. La fiecare vizită constat mereu alte și alte schimbări în bine. Condițiile de îngrijire și de viață a beneficiarilor, condițiile de muncă ale angajaților sunt la standarde europene. Șeful Centrului, domnul Ovidiu Baghiu, este omul ideilor clare, al faptelor concrete. Are toate calitățile unui manager de succes. Sincer să fiu, noi, cei de la Târgu-Mureș, nu ne-am așteptat ca domnul Baghiu să se descurce atât de bine în această funcție, în care nu avea experientă îndelungată. De doi ani de când funcționează Centrul, din partea beneficiarilor, a aparținătorilor și a anagajaților nu am primit nicio reclamație. Am stat de vorbă cu tinerii. Pe mulți îi cunosc de când erau la Târgu-Mureș. Niciunul nu și-a exprimat dorința să fie transferat în altă structură. Le place și se simt bine aici. Fiecare angajat știe exact ce are de făcut ca să le ofere persoanelor cu nevoi speciale îngrijite aici o nouă șansă de viață. Aici este o mare familie. Jos pălăria, în fața colectivului de la CRRN Luduș". Este opinia autorizată a unui expert în domeniu, o voce cu autoritate la nivel național.

Cu zâmbete a început, cu voie bună s-a încheiat „Ziua porților deschise", de la CRRN Luduș, dar și cu învățăminte luminate de Cuvântul Domnului Iisus Hristos: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți".

Lasă un comentariu