Rânduiala diaconstvelor (Bălgrad, 1687)

Distribuie pe:

Anul Domnului 2016 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, „Anul omagial al educației religioase a tineretului ortodox" și „Anul comemorativ al Sfântului Ier. Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești din Patriarhia Română".

De la început tipografiile și meșterii tipografi au constituit principalii factori care au contribuit la progresul unei națiuni. Țara noastră s-a aflat printre primele țări din Europa în care au apărut tipăriturile slave.

În Transilvania perioada tipăriturilor românești începe la Brașov prin diaconul Coresi. Apoi centrul tipografiilor s-a mutat la Alba Iulia pe la 1590. După o altă perioadă tiparnița se mută la Sebeșul Săsesc unde prin contribuția meșterului Popa Ioan din Vinț apar mai multe lucrări în limba română.

Și această tipăritură, alături de celelalte tipărite de meșterul Popa Ioan din Vinț în tipografia de la Sebeș, tipărituri care au circulat intens în Transilvania în timpul ocupării habsburgice (calvine), a contribuit la menținerea unității spirituale a românilor transilvăneni cu frații de dincolo de Carpați.

Lasă un comentariu