20.000 de asistenți medicali au „părăsit" România

Distribuie pe:

Nemții, scriu agențiile de presă, pun la bătaie 50 de posturi pentru asistenți medicali români care vor să muncească în spitalele din Germania. Dar, atenție! Ei nu trebuie să cunoască germana, dar pentru a ocupa un post, candidatul trebuie să participe la cursuri de învățare a limbii, al căror cost este suportat de angajator. Mai mult, au parte și de un salariu atractiv, 2.000 de euro lunar, comparativ cu cei 300 de euro pe care-i câștigă pe plaiurile mioritice.

Asta-i cauza pentru care, potrivit Institutului Național de Statistică, în ultimii cinci ani România a pierdut nu mai puțin de 20.000 de asistenți medicali.

Cât despre medici (doctori), acolo-i și mai mare exodul! Și asta, în condițiile când…

…România riscă să rămân fără specialiști peste zece ani, câtă vreme - potrivit prof. dr. Cristian Chiricuță, specialist în radioterapie - țara noastră are acum doar 300 de oncologi (ca să dăm doar acest exemplu) și mai puțin de 50 de radioterapeuți, la aproape 20 de milioane de oameni, față de 100, câți existau în 2008! Plus că, în următorii zece ani, jumătate din cei prezenți se vor pensiona!

Lasă un comentariu