Noi reguli privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale

Distribuie pe:

Prin Ordinul nr. 961/2016 al ministrului Sănătății, primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecțiilor nosocomiale, redefinite „infecții asociate îngrijirilor medicale", au fost aprobate normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale; tehnica de lucru și de interpretare pentru testele care evaluează eficiența curățeniei și a dezinfecției; procedura recomandată pentru igiena și dezinfecția mâinilor personalului din spitale; metodele de aplicare a dezinfectanților chimici în funcție de suportul care urmează a fi tratat și metodele de evaluare a derulării și eficienței procesului de sterilizare.

În afara acestor norme tehnice ce vor trebui aplicate în unitățile sanitare, la achiziția de produse de curățenie și dezinfecție, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naționale de Produse Biocide și rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv.

În ceea ce privește testele de autocontrol din unitățile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvență care trebuie să țină cont de zonele de risc din spital, circulația germenilor în unitate și rezultatele screening-ului la pacienți.

Deși există o frecvență fixă a acestor teste prevăzută în planul anual de combatere și prevenire a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale, se introduce și obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de câte ori o impune situația epidemiologică.

„În perioada imediat următoare, vor fi adoptate și celelalte acte normative cu impact direct asupra prevenirii și controlului infecțiilor asociate îngrijirilor medicale.

Ministerul Sănătății subliniază faptul că respectarea regulilor de igienă a mâinilor de către personalul medical și de către pacienți este o parte esențială a oricărui demers de prevenire a infecțiilor din spitale", suține Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

 

Lasă un comentariu