Apold - „Fiii satului", la a IV-a ediție

Distribuie pe:

„Omul sfințește locul", un adevăr tot mai pregnant odată cu trecerea omului pe pământ, despre care au învățat mulți trăindu-l cu fiecare zi, cu fiecare clipă, având drept mărturie realizările, faptele, ceea ce lăsăm în urma noastră, știind că trecerea prin viață este irepetabilă, orice am face. De aceea este bine să lăsăm urme vizibile după noi, știind că faptele noastre vorbesc pentru noi și sunt prețuite de cei de lângă noi.

Primarul din comuna Apold, Ioan Toth, este un om demn de toată lauda, în acea așezare aflată la capăt de județ, nu demult încercată cu surpări de pământ ce a dus la dărâmarea multor case. Tot despre această așezare se poate aminti trista performanță a unor foști primari, care s-au războit între ei în zeci de procese, stinse doar prin voia oamenilor, odată cu alegerile trecute, ajungând primar „ungurul" Ioan Toth, ceea ce te duce cu gândul că omul, nu etnia, are întâietate în fața semenilor, dând așezării o stabilitate, o anumită cumințenie, acel suflu nou necesar lucrului bine făcut. Un lucru demn de laudă: în toate cele patru sate ale comunei a fost introdusă apa potabilă, respectiv în Șaeș Apold, Vulcan și Daia. Se lucrează intens la proiectul ce va avea ca finalizare asfaltarea drumurilor comunale legând Apoldul de satele Vulcan și Daia. Demnă de luat în seamă este construcția în plină desfășurare a noului pod din beton armat peste pârâul Șaeș, DN 106, pe șoseaua ce leagă Sighișoara de Sibiu, lucrare finanțată în întregime de Consiliul Județean Mureș, ceea ce denotă că județul și-a îndreptat prioritățile și spre acele localități aflate la graniță cu alte județe. Sunt sate strânse într-un mănunchi precum un snop de spice de grâu, sub aceeași năzuință de mai bine pentru întreaga comunitate. Lucrul acesta se vede la tot pasul.

În data de, 11 august am fost martorii unui eveniment ajuns la a patra ediție: sărbătoarea „Fiilor satului", an de an, mult așteptată de întreaga comunitate. Din orașul Diest, înfrățit cu comuna Apold de mai bine de 26 de ani, vin, din acea parte Flamandă a Belgiei, oaspeți dragi, în frunte cu domnul Jan Laouryus - primarul orașului Diest. În acest an, cu ajutorul belgienilor, s-a construit și finanțat în întregime un teren de sport pentru copiii Școlii Generale din comuna Apold.

Înainte de a da frâu liber cântecului și jocului popular, urcați pe scenă, lângă cei doi edili, aflându-se parlamentarul Vasile Gliga, primarul comunei Apold și cel a orașului belgian Diest, pe rând, și-au arătat atașamentul față de prieteni și colaborarea trainică extinsă pe multiple planuri, având acea deschidere necesară care va dăinui peste ani, urându-și reciproc, cât și întregii comunități, noi proiecte realizabile, pe măsura implicării lor în tot ceea ce este benefic pentru întreaga comună. Pe parcursul întregii zile au fost organizate întreceri sportive, meciuri între echipele de fotbal din cele trei sate, cu înmânări de cupe și diplome. A urmat un frumos și bogat program artistic, la realizarea căruia și-au dat mâna: cunoscutul grup folcloric „Târnava", din satul Țopa, Grupul folcloric „Doina" din Albești, copiii Școlilor Generale din satele Apold, Daia și Șaeș, îndrăgiții interpreți de muzică populară Nicu Pintea, Daniela Vlad, Doina Pintea, Lucreția Coman, Nicu Poșta, alături de formația de muzică populară condusă de saxofonistul Nicu Raț. O zi împlinită, ce a lăsat în inimile celor prezenți un crâmpei de frumusețe, de neuitare.

 

Lasă un comentariu