Prima zi de şcoală, un nou început

Distribuie pe:

Gimnaziul de Stat „Victor Jinga", Sighişoara, s-a deschis sutelor de copii în prima zi de şcoală. Am asistat la o discuţie între doamna directoare prof. ing. Gongy-Agnes Secăşan şi părintele paroh Marcel Cristurean din satul Hetiur, sat devenit cartier al oraşului Sighişoara, astfel aflând despre drama prin care trece familia Szabo, compusă din cinci fraţi, dintre care doi majori şi trei minori, rămaşi orfani de ambii părinţi. Părintele Cristurean a venit la şcoală însoţit de cei doi fraţi mai mici ai familiei Szabo, mânat din dorinţa creştinească de a le fi aproape celor doi minori. Al treilea copil din această familie greu încercată, potrivit părintelui, este înscris la liceu. Întreaga comunitate se află alături de ei, un lucru creştinesc demn de urmat ştiind câte drame există pe acest pământ tot mai frământat de nevoi. Faptul că oamenii îşi dau mâna la astfel de drame este un semn al solidarităţii, al umanului ce trece peste orice oprelişte. Biserica ortodoxă, comunitatea din acest sat s-au ocupat de această familie greu încercată, asigurând copiilor haine, încălţăminte, cele trebuincioase începerii anului şcolar. De la părintele Cristurean am aflat că un frate mai mare al acestor copii, în vârstă de 23 de ani, este angajat, şi i-a luat pe cei patru fraţi sub tutela lui, iar împreună vor încerca să răzbească,croindu-şi drum în viaţă.

Doamna directoare Secăşan mi-a răspuns la întrebările puse pe seama deschiderii noului an şcolar. Aşa am aflat despre munca directorului de şcoală, care nu se opreşte niciodată, în mai tot cursul anului, chiar dacă pentru elevi sunt binevenite vacanţele. Am aflat că este realizat planul de şcolarizare pentru acest an, clasele întreagi şcoli au fost igienizate, s-au lăcuit pardoselile, s-a zugrăvit acolo unde a fost necesar, grupurile sanitare au fost amenajate şi completate. Copiii au început în condiţii foarte bune şcoala. A fost nevoie de amenajarea, pentru clasa V-a, a unei săli de clasă. Cadrele didactice sunt calificate, iar cele trei grădiniţe arondate şcolii oferă condiţii optime; s-au zugrăvit sălile pentru fiecare grupă de copii. Este vorba de Grădiniţa cu program prelungit nr. 1, Grădiniţa cu program prelungit „Târnava" şi Grădiniţa cu program normal nr. 6, aflată lângă fostul notariat.

Anul acesta, în cadrul şcolii au fost înscrişi suficienţi copii pentru a fi posibilă înfiinţarea a două clase pregătitoare, una la Şcoala Gimnazială „Victor Jinga", iar cealaltă la Gimnaziul „Octavian Goga". Aşa cum spune doamna directoare, personalul didactic al acestei şcoli, porneşte cu forţe proaspete într-un nou an şcolar, având un număr de 538 de elevi în ambele şcoli, în care sunt cuprinşi şi copiii celor trei grădiniţe, unde, pe lângă secţia română, îşi au activitatea două secţii, una maghiară şi cealaltă germană, cu un personal didactic calificat. În şcoală au venit cadre didactice noi, ceea ce face ca directorul de şcoală să fie optimist, raportat la realizările mai mult decât îmbucurătoare în ceea priveşte pregătirea elevilor pe tot parcursul ciclurilor de învăţământ şcolar.

 

Lasă un comentariu