Azi, 14 septembrie, Ziua Muntelui

Distribuie pe:

„Voi, munţilor mândri, moşnegi cununaţi /Cu stelele bolţii albastre / În leagănul vostru de codri şi stânci / Dorm toate poveştile noastre…" (Octavian Goga)

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 715/2002, la 14 septembrie sărbătorim „Ziua Muntelui", marcând data tradiţională a încheierii păşunatului anual în Carpaţii României, dar şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor din zonele montane (sărăcie, izolare etc.) în vederea adoptării unei legislaţii corespunzătoare vizând protejarea mediului înconjurător şi valorificarea potenţialului din aceste zone.

Ziua de 14 septembrie este legată şi de faptul că la această dată a avut loc inaugurarea Crucii Caraiman din Munţii Bucegi, ridicată la altitudinea de 2.291 m şi construită în perioada 1926-1928, pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial.

Adoptarea legilor preconizate s-a lăsat aşteptată şi situaţia munţilor noştri s-a înrăutăţit, prin tăierile ilegale (peste 8 milioane de mc de lemn „dispar" anual din pădurile României, potrivit fostului ministru al mediului, Graţiela Gavrilescu), inclusiv ale unor suprafeţe de păduri virgine. (Din totalul de 322.000 de hectare de păduri virgine din eco-regiunea carpatică, 250.000 de hectare sunt la noi în ţară, doar 18% din suprafaţa lor fiind inclusă în arii protejate.)

Munţii Carpaţi reprezintă al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa, după Munţii Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 de km se desfăşoară în România. La noi în ţară se află şi cel mai lung lanţ de munţi vulcanici din Europa: Oaş - Gutâi - Ţibleş - Călimani - Gurghiu - Harghita.

În Carpaţii româneşti există peste 12.000 de peşteri, iar 76 dintre ele au o lungime de peste doi km. În Peştera Coliboaia, din Munţii Bihor, se găsesc cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală şi de Est, reprezentând animale, printre care un bizon, un cal, o felină, un urs şi doi rinoceri. Picturile au fost descoperite la începutul anului 2010 şi au o vechime de 32.000 de ani. În România se află şi al doilea cel mai mare gheţar subteran din Europa - Peştera Scărişoara, care adăposteşte un bloc de gheaţă vechi de peste 4.000 de ani.

Aproximativ 60% dintre urşii bruni din Europa trăiesc în munţii României. Potrivit unui raport al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, din anul 2014, în pădurile de la noi din ţară trăiesc aproximativ 6.000 de urşi. Cea mai mare populaţie de urşi bruni se află în Covasna, Harghita şi Braşov.

În Munţii Orăştiei se găseşte Sarmizegetusa Regia, cel mai important centru militar, religios şi politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Situl arheologic de aici este parte a patrimoniul cultural mondial UNESCO. (sursa - eMunte.ro)

Lasă un comentariu