COPIII NĂSCUŢI PRIN CEZARIANĂ RISCĂ SĂ FIE OBEZI

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Harvard, citaţi de descopera.ro, susţin că naşterea prin cezariană îi expune pe bebeluşi la obezitate mult mai des decât sunt expuşi copiii născuţi natural.

„Începem prin a spune că naşterile prin cezariană sunt fără niciun dubiu necesare, fiind o procedură care uneori poate salva vieţi. Însă, cezariana implică şi anumite riscuri, atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut. Descoperirea noastră dezvăluie că riscul obezităţii este un factor de luat în considerare.

În cadrul studiului, s-a descoperit că bebeluşii născuţi prin cezariană pot dezvolta mult mai uşor obezitate atunci când sunt mici, dar şi când sunt adulţi sau adolescenţi.

Cercetarea a constat în analiza informaţiilor a peste 22.000 de adulţi care au luat parte la studiu. Participanţii, care la momentul începerii studiului (1996) aveau vârsta între 9 şi 14 ani, au avut indicele de masă corporală urmărit de-a lungul a 16 ani.

De asemenea, am colectat date privind factorii care le-ar fi putut afecta obezitatea, inclusiv indicele de masă corporală al mamei înainte de naştere, fumatul şi vârsta la care copiii au fost concepuţi.

Informaţiile au dezvăluit că participanţii care au fost născuţi prin cezariană (22% din grup) aveau cu 15% mai multe şanse să devină obezi faţă de cei care s-au născut pe cale naturală (78%).

Participanţii la studiu care aveau şi fraţi (12.903 din totalul de 22.068 din grup), care erau născuţi tot prin cezariană aveau un risc cu 64% mai mare să devină obezi spre deosebire de fraţii şi surorile lor născute pe cale naturală.

Am mai constatat că nou-născuţii aduşi pe lume prin cezariană dezvoltă mai puţine bacterii intestinale, de aceea au metabolismul mult mai lent", explică savanţii americani. 

Lasă un comentariu