Tineri merituoși!

Distribuie pe:

Printre atâtea neîmpliniri, dezamăgiri, regrete și frustrări postdecembriste, aproape că uneori nici nu i-am mai văzut și amintit pe acei mulți tineri talentați, ambițioși, merituoși, bine educați și școliți, care au făcut, pentru România, atâtea lucruri notabile, de care, datorită inteligenței lor, ei au dat dovadă. Din păcate, mai mult au fost „văzuți", la televiziuni și în ziarele românești, cei care, la bacalaureat, au spus acele enormități de tot râsul lumii! De ei, de acele hahalere, paginile ziarelor au fost pline. Nu și de acei tineri, într-adevăr, merituoși!

Țara noastră, România, l-a dat pe Mihail Iulian Bârsan, un elev de 14 ani, din Craiova, care visează să devină arhitect, autor al primului său roman, dorind să devină scriitor, stabilit, din anul 2009, cu familia în Dover (Anglia), căruia Organizația Internațională Mensa i-a stabilit un IQ (coeficientul de inteligență) de 162. Deci, „mai mare decât cel al fizicianului Albert Einstein, cu un IQ de 160!". Nu este uluitor?! Gheorghe Bârsan, tatăl lui Mihail Iulian, profesor de religie, și mama, medic stomatolog, îl consideră „un copil, un tânăr modest, urmându-și drumul." Iar copilul acesta „modest", cu un IQ de162, se află deja în vizorul mai multor universități din Marea Britanie. Este un elev foarte bun la toate materiile, cu maximum de rezultate, pasionat de scris, de cultură, de sport și de teatru, care, la doi ani, „continua cântecele mamei cu propriile lui versuri."

Laura Bretan, care a început cântând, duminica, în biserică, „copila cu voce de soprană", câștigătoare la „Românii au talent", are tot 14 ani, și a „ridicat sala în picioare la semifinala show-ului american „America's Got Talent". De origine română, ea locuiește acum la Northbrook, aproape de Chicago, iar la „America's Got Talent", încurajată de bunicul ei, a interpretat „Pie Jesu", după care au urmat acele „aplauze greu de potolit", în Dolby Theatre, ea fiind apreciată, unanim, de un foarte exigent juriu. „Binecuvântată cu o voce extrem de puternică și de frumoasă", interpretarea ei a fost urmată - după cum spune un membru al juriului - de „lacrimi de fericire și cu răsuflări tăiate" de bucurie și emoție. Sala vibra! Moment în care, având în vedere că telespectatorii vor decide cine va învinge în finală, iar învingătorul va câștiga un milion de dolari, Howie Mandel, membră a juriului, cerea: „Rog America să o voteze!". În ultimul act (finala show-ului), ea, din nou, a cucerit juriul și publicul „prin apariția ei spectaculoasă, interpretare și senzație", cu o arie dificilă, aria „Omiobabbino caro", din opera „Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini. O interpretare impecabilă, sala teatrului din Los Angels, în picioare! Apariție impresionantă! „E ca o prințesă, ca o regină, extrem de drăguță, și fiecare notă a fost atinsă cu acuratețe - spunea, după spectacol, Howie Mandel. Ești genială, ești perfectă! A fost o interpretare de un milion de dolari!". S-au prezentat, în finală, 10 concurenți, câștigătorul, care va fi anunțat, va primi un milion de dolari.

Tineri care au adus laude și cinstire României, acestui neam de la Porțile Răsăritului, neam inteligent, blând, tolerant, lăsat de Dumnezeu cu atâtea haruri, însă mereu luat, de unii, peste picior, mereu subiect de zeflemea!

Din aceeași nouă generație, care, iată, îi cucerește pe străini, se află și Rareș Buhai, alt tânăr cu minte genială, din Bistrița-Năsăud, minte sclipitoare, cu un adevărat record la obținerea medaliilor la olimpiadele de matematică. La doar 18 ani, elevul din clasa a XII-a, pe atunci la Colegiul Național „Liviu Rebreanu", era cel mai medaliat, cu cele opt medalii de aur la Olimpiada Internațională de Informatică! Numit „copilul de aur al informaticii", elevul profesorului Constantin Gălățan a fost admis la Universitatea Harvard, deși ar fi dorit, așa spunea, „să rămână, să muncească în țara lui, nu printre străini."

Sibiul se mândrește cu Ciprian Vasiu, organizatorul, în diaspora, unei rețele de voluntari, care „adună tone de ajutoare pentru foarte multe familii sărace din România". De loc din Cisnădie, bucătar-șef într-un restaurant din Tegernsee, de lângă München, la 25 de ani este sufletul acelei comunități de vreo 50 de voluntari, aflați în întreaga lume (Germania, Elveția, Grecia, America). Grija, ajutorarea aproapelui au devenit o prioritate!

Botoșaniul, tărâmul geniilor, al lui Eminescu, Iorga, Enescu, Luchian, Antipa, prin acei tineri, care, cu puterea minților lor, a bunei educații și frumoasei creșteri, ne face mândri că suntem români, prin olimpismul internațional la științe, logică și robotică.

O tânără din Pașcani, Alina Miron, a ajuns erou național în Thailanda. În anul 2013, avocata Alina Miron „a pledat pentru Thailanda, într-un proces de drept internațional," în urma căruia, în țara asiatică, a fost tratată ca „erou național", datorită impresionantei ei prestații. În vârstă de 35 de ani, ea își continuă cariera de excepție la Haga, devenind „unul din cei mai apreciați avocați de drept internațional din Europa". Cum a devenit ea celebră? Pledând „la Curtea Supremă de Justiție de la Haga în acea speță istorică între Thailanda și Cambodgia, privitoare la un teren de 4,6 kilometri pătrați, situat la granița dintre cele două țări, situație în care nu pământul a stârnit pasiuni aprinse, ci un templu budist din secolul al IX-lea, aflat sub suveranitate cambodgiană". Prin urmare, Thailanda „era abligată să-și retragă forțele militare din vecinătatea teritoriului cambodgian, în provincia Preah Vihear, unde se află templul dedicat zeului hindus Shiva, ulterior devenit budist, templu inclus, în anul 2008, în patrimoniul UNESCO". Descoperind erori geografice pe o hartă din 1907, realizată de francezi, prezentându-și probele în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga, câștigând, procesul, Alina Miron și-a atras simpatia thailandezilor.

Omer Cerrahoglu, „un prolific olimpic român", alți doi tineri de succes ai Maramureșului au luat, și ei, drumul străinătății. Student la Massachusetts Institute of Technology (MTI), „universitate clasată, în SUA, pe primul loc în Topul QS", Omer, câștigător încă în clasa a VII-a, a primei medalii de aur, la Olimpiada Internațională de Matematică de la Bremen, al celor de argint din Kazahstan, Olanda, Argentina, Columbia, cu cele șase medalii de aur, la Balcaniadă, și șapte de aur la olimpiadele naționale, studiază informatica. Maramureșul se poate mândri și cu excelenții elevi olimpici de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu". Olimpicii Paul Draghiș și Tudor Suciu au fost acceptați la universități de prestigiu din Anglia și SUA. Iar alți elevi, precum Andrei Petruș, Cristian Ignat, Iuliu Cuceu, Ionuț Buciuman, erau hotărâți să le calce pe urme.

Un tânăr deosebit de înzestrat, cu har dumnezeiesc, se situează și George Silviu Baltac, din județul Călărași, ajuns student la Cambridge, văzându-și visul cu ochii. Fostul elev al Liceului „Neagoe Basarab" din Oltenița, cu două medalii de argint la olimpiadele internaționale, a urmat, și el, prestigioasa universitate Cambridge.

Sălajul îl are pe Victor Moisescu (20 de ani), și el de origine română. Născut la Boston, el „a devenit erou al Americii", după ce, „în timpul furtunii de zăpadă, abătură asupra orașului Boston, ieșind de la locul de muncă, auzind strigătele de ajutor ale unor copii, a salvat un băiețel de 10 ani din apele înghețate". El și-a propus să înființeze, în România, o fundație, prin care să-i învețe pe elevii români să înoate, cu ajutorul celebrului sportiv Michael Phelps. Povestea lui, preluată de televiziunile și ziarele americane, apoi, și de presa europeană, a făcut înconjorul lumii. Modest, el consideră că a făcut „doar ce trebuia să fac în acel moment!".

Oltul se mândrește cu tinerele talente, care au uimit NASA. Patru elevi i-au „impresionat pe membrii comisiei organizatoare a unui concurs internațional, cofinanțat de NASA". Elevii din clasa a XI-a ai Colegiului Național „Ion Minulescu", din Slatina, „au elaborat proiectul unei stații spațiale, care se deosebește de toate celelalte nave spațiale de până acum, proiect luat în calcul, pentru viitor, de NASA".

Timișorenii se mândresc, în Occident, cu Octavian Coifan, „parfumierul român de la Paris", în „selecta industrie a parfumurilor", remarcându-se tocmai în capitala modei. Fiul fostului președinte al Consiliului Județean Timiș, Viorel Coifan (iată că există și copii de șefi, care își văd de carte, de grija de a fi folositori!), Octavian Coifan a absolvit două facultăți, farmacie și arhitectură, apoi și-a desăvârșit studiile la Institutul Superior de Parfumuri din Paris, fiind singurul român care a absolvit acest institut de elită.

O altă puștoaică de doar 16 ani, balerina Ana Bodea, extrem de talentată, care „învață la cea mai tare școală de balet din Moscova, visând să ajungă să danseze la Covent Garden, din Londra, precum Alina Cojocan, este numită „lebăda neagră" de la Teatrul Balșoi.

Sunt tineri ai României! Sau acum unii doar cu rădăcini românești! Să ne amintim de ei, de meritele lor, nu doar de cei care, la bacalaureat, spun doar tâmpenii! Sunt tineri cu care România se mândrește! Valoarea și meritele trebuie respectate și, bineînțeles, să se bucure de-o binemeritată răsplată! Încât tinerii merituoși să rămână aici, în România, nu să plece cât văd cu ochii!!

Sursa: Radio România Actualități, TVR 1, „Adevărul"

Lasă un comentariu